HTML

Pratite nas:
Novosti

U periodu od 21. do 24. novembra organizovana je tematska tura za promociju nove turističke ponude kreirane u CBC regionu u okviru projekta PA.CON.

 

01.12.2022 07:34
Slika
 
Učesnici iz Crne Gore imali su priliku posjetiti lokalitete u Tuzli (BiH) i Nijemcima (CRO).
U Tuzli, tura je obuhvatila posjetu obnovljenoj i rekonstruisanoj turističkoj infrastrukturi uključujući, između ostalog, rekonstruisani Dom prirode na Ilinčici, više od 4 kilometra biciklističko-edukativne rute, 16 lokaliteta opremljenih za izlet i rekreaciju i 3 lokacije sa panoramskim pogledom na grad Tuzla. Dodatno, posjetili su i kompleks Panonskih jezera i Atelje Ismeta Mujezinovića.
U Nijemcima, učesnici su posjetili novu turističku ponudu uključuje novi lučni pješačko-biciklistički most, biciklističku stazu "Šumama Srijema" dugu 44 km, multimedijalnu kuću na izletištu Sopotac, 5 punktova na području općine, koji su opremljeni bike self servisima za popravak bicikala, klamericama i spiralama za odlaganje bicikala, klupama, korpama i turističkim kartama. Učesnici su mogli vidjeti i solarnu punionica za električne bicikle, drveno spremište za bicikle kao i 3D znak I ❤ NIJEMCI postavljen centru Nijemaca. Dodatno, učesnici su imali obilazak naselja Nijemci kroz turističku turu "Putevima Srijema". Obilazak je sadržao posjetu središnjem parku u Nijemcima, posjetu crkvi Svete Katarine, posjetu Zavičajnom muzeju, zatim "Švapskom kraju", a zadnja tačka ture je bio park Arboretum. Po turističkim lokacijama općine Njemci goste je proveo turistički vodič TZ općine Njemci - Visit Nijemci - Turistička zajednica općine Nijemci.
Projekt PA.CON kofinanciran je iz 2. Poziva Programa Interreg IPA CBC Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro 2014.-2020. sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.
Cilj projekta je doprinijeti održivom razvoju turizma korištenjem i aktiviranjem neiskorištenih prirodnih resursa CBC regije.
Općina Nijemci vodeći je partner na projektu uz partnere iz Bosne i Hercegovine Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA, te Crne Gore Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore. Vrijednost projekta je 1.870.267,64EUR.
Više o projektu saznajte na ovom linku: https://www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu
Fotografije: Igor Stojović
0 0