HTML

Pratite nas:
Novosti

RESTART_4Danube - Trening o upravljanju urbanim inovacijama koji je održan u Tuzli 31. maja 2022.

 

03.06.2022 08:55
Slika
 
Kako bi promovirali koncept i mogućnosti CCI sektora, ali i potaknuli dijalog među dionicima o važnosti uključivanja/razmatranja CCI-ja u glavnim strateškim i operativnim planskim dokumentima, Razvojna agencija NERDA organizirala je Trening o upravljanju urbanim inovacijama koji je održan u Tuzli 31. maja 2022. Događaj je održan u hibridnom formatu s većinom (face-face) prisutnih učesnika u konferencijskoj sali. Okupili smo 15 predstavnika lokalne vlasti i javnih institucija, uključujući Gradski odjel za urbanizam, Odjel za regionalni razvoj i planiranje, Odjel za gospodarski razvoj i poduzetništvo te Kantonalno ministarstvo kulture i mladih, Gradsko pozorište, Dom kulture i obrazovne institucije: Ekonomski fakultet i Fakultet elektrotehnike. Na događaju su u online formatu sudjelovali projektni partneri iz Rumunjske, Hrvatske i Ukrajine.
Kroz interaktivnu raspravu i prezentaciju koju je održao prof.dr. Bahrija Umihanić sa Ekonomskog fakulteta Tuzla, učesnici su mogli unaprijediti svoja znanja i vještine u temama:
- Glavni pokretači i rezultati urbanog upravljanja
- Uloga kreativnosti u urbanom razvoju
- Učinkovito korištenje inovativnih tehnologija u održivom razvoju kreativne industrije
- Proces uključivog strateškog planiranja
- Mobilizacija relevantnih aktera u razvoju održivih partnerstava i SMART gradova

Na treningu su predstavljene i razmotrene dvije studije slučaja, jedna BIT Centra Tuzla, javne ustanove čiji su osnivači Gradske vlasti, koja je evoluirala u vodeći inkubator za mlade poduzetnike/start-up specijalizirana za IT sektor i druga iz Inovacijski centar Banja Luka kao jedan od pionira u razvoju digitalnih čvorišta u BiH.
Edukacija je rezultirala s nekoliko preporuka usmjerenih na jaču promociju CCI sektora među donositeljima odluka s naglaskom na prednostima koje donosi razvoju lokalnih zajednica.
0 0