HTML

Pratite nas:
Novosti

PA.CON - Organizovana je zajednička studijska posjeta za 22 predstavnika ciljnih grupa i projektnih partnera

 

08.09.2022 08:16
Slika
 
U periodu od 5. do 10. septembra organizovana je zajednička studijska posjeta za 22 predstavnika ciljnih grupa i projektnih partnera regijama od značaja za posmatranje ptica u Sloveniji i Italiji. Cilj posjete odnosio se na povećanje znanja o primjerima najbolje EU prakse u turizmu sa fokusom na upravljanje turističkim destinacijama i korištenje posmatranja ptica kao jedinstvenog turističkog proizvoda.
Tokom posjete organizovani su sastanci sa upravom regionalnog turističkog centra Delta Po i Valle Canal Novo u Italiji, te predstavnicima Udruženja za posmatranje i proučavanje ptica Slovenije s ciljem predstavljanja projekta i razmjene iskustava vezanih za održivo upravljanje destinacijama. Posjeta je uključivala stručno vođene ture od strane licenciranih vodiča za posmatranje ptica sa kojima su posjećeni lokaliteti Punta Alberete i Vene di Bellocchio u regiji Commacchio, te zajedničke obilaske prirodnih rezervata Valle canal Novo i Škocjanski zatok.
Osim informacija o benefitima koje posmatranje ptica ima za jačanje održivosti turističkih destinacija, učesnici su imali priliku saznati više o različitim aspektima uključivanja lokalnih zajednica u kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda.
Ovu projektnu aktivnost realizovao je projektni partner Udruženje za razvoj NERDA , u okviru Interreg IPA CBC Croatia Bosnia and Herzegovina Montenegro 2014 2020 kofinansiran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.
Foto: Banićević Nebojša, CZIP
Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore
Općina Nijemci
Grad Tuzla
Nacionalni parkovi Crne Gore / National parks of Montenegro
0 0