HTML

Pratite nas:
Novosti

Internacionalni Burch univerzitet uspješno održao Demo dan 2023.

 

27.05.2023 23:13
Slika
Predstavnici Udruženja za razvoj NERDA kao projektni partneri SUCCESS projekta bili su ocjenjivači na održanom Demo danu 2023.
Demo dan je sveobuhvatna manifestacija koja je okupila timove mladih preduzetnika sa osam univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije.

Ovi univerziteti su dio SUCCESS projekta koji financijski podržava Evropska unija. Učesnici ovog događaja su: Univerzitet Džemal Bijedić u Mostaru, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Epoka University, Internacionalni Burch univerzitet, Univerzitet Crne Gore, Univerzitet u Tuzli, Vlore University i University of Škodra.

Start-up timovi su predstavili svoje inovativne ideje potencijalnim investitorima i poslovnim partnerima te su imali priliku da direktno odgovaraju na pitanja publike.

Manifestacija je privukla veliki broj posjetilaca, uključujući studente, profesore, predstavnike industrije i širu javnost. Bila je to prilika da se prikaže bogatstvo talenata i kreativnosti studenata Internacionalnog Burch univerziteta i gostiju iz regiona.

Događaj je pružio platformu za promovisanje inovacija i saradnje među studentima, kao i mogućnost umrežavanja sa predstavnicima industrije. Studenti su imali priliku da dobiju povratne informacije od stručnjaka iz svojih oblasti i da razviju vještine prezentiranja i timskog rada.

Posebno ističu tri najbolja tima: ESCO, Smart Desk i My Home. Njihova inovativnost, temeljitost i predanost projektima plijenili su pažnju. Novčanu nagradu za tri pobjednička tima obezbijedio je European Fund for Southeast Europe (EFSE), dok je projekat SUCCESS upriličio studijske posjete startup ekosistemima u Srbiji i Njemačkoj.

Iz Burch univerziteta čestitaju ovim timovima na izvanrednom radu i postignutim rezultatima. Žele im puno sreće u daljem radu i vjeruju da će njihovi poduzetnički projekti ostvariti veliki uspjeh u budućnosti.
Demo dan je bio ne samo prilika za predstavljanje rezultata studenata, već i za promovisanje univerzitetskog programa i obrazovne misije Internacionalnog Burch univerziteta. Ovaj događaj je još jednom potvrdio univerzitetsku posvećenost podršci i razvoju mladih talenata.

"Ovo je dan kada Burch univerzitet prezentira svoju poduzetničku orijentaciju. Dajemo priliku mladim ljudima, studentima, da kroz naš poslovni inkubator razvijaju svoje ideje i uz pomoć naših profesora, akademskih radnika i mentora formiraju ih u dobre poslovne prilike, plasirajući ih na tržište u BiH, ali i van nje. Razlika ove godine ,u odnosu na prethodnu, je to što pored Burch univerziteta imamo i osam regionalnih univerziteta, koji su se uključili u ovaj program. I njihovi studenti imali su priliku da razvijaju svoje ideje i prezentuju ih pred širom javnosti i publikom. Na ovaj način, Burch univerzitet želi kreirati jednu alternativu mladim ljudima da zapošljavaju sami sebe i svoje kolege, druge mlade ljude, i na taj način ostanu u Bosni i Hercegovini. Da ovdje rade, pomognu u razvoju naše zemlje, ekonomije i društva, a ne da traže svoje prilike negdje van granica", rekao je Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta.

Izjavju je dala i Amra Omeragić, investicijska menadžerica kompanije Finance in Motion.

"Izuzetno nam je zadovoljstvo biti glavni sponzor na ovako važnom događaju. Dijelimo iste vrijednosti sa Burch univerzitetom, a to su razvoj poduzetništva i poduzetničkog duha kod mladih. EFSE i EFSE Poduzetnička akademija imaju misiju podstaći ekonomski razvoj i prosperitet u jugoistočnoj Evropi kroz ulaganja u razvoj mikro i malih preduzeća. Fond djeluje kroz mrežu finansijskih institucija i pruža finansijsku i savjetodavnu podršku", kazala je Omeragić.

Uspješno održan Demo dan 2023. na Internacionalnom Burch univerzitetu pokazao je da Univerzitet ostaje predvodnik u podršci inovacijama i kreativnosti studenata. Univerzitet će predano nastaviti tradiciju koja će redovno okupljati studente i predstavljati platformu za razmjenu poduzetničkih ideja i projekata.
0 0