HTML

Pratite nas:
Novosti

Danas u Tuzli svečano otvoreni obnovljeni sadržaji na izletištu Ilinčica

 

28.09.2022 10:18
Slika
 
Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA, kao partneri u implementaciji projekta Panonsko-jadranska veza PACON, upriličili su danas ceremoniju otvaranja obnovljenih sadržaja izletišta Ilinčica u sklopu kojih je i obnovljeni Dom prirode.

Svečanost otvaranja obnovljenih infrastrukturnih sadržaja na ovom omiljenom izletišu građana Tuzle upriličena je u dvorištu obnovljenog objekta Doma prirode na Ilinčici. U skoro dvije godine nakon početka implementacije Projekta, u cijelosti je rekonstruisan i opremljen objekat Doma prirode, zajedno sa okolicom i sanitarnim čvorom, te je uređena edukativno-biciklistička staza u dužini od četiri kilometra, koja je označena odgovarajućom signalizacijom i na kojoj su postavljene edukativne table sa informacijama o flori i fauni izletišta Ilinčica. Duž pristupnog puta instalirana je LED rasvjeta u dužini od 1,2 km dok je na 16 lokacija na izletištu postavljena odgovarajuća oprema i mobilijar koji posjetiteljima omogućava ugodan prostor za piknik i rekreaciju. Na tri lokaliteta na Ilinčici su uređeni platoi sa panoramskim pogledom na grad Tuzlu koji će posjetiteljima osigurati još jedan način uživanja u boravku na ovom izletištu. Pored toga, u gradu je postavljeno šest solarnih „pametnih“ klupa, 3D instalacija „Volim Tuzlu“, u toku je nabavka 20 bicikala koji će biti građanima na raspolaganju na izletištu Ilinčica.

Poseban fokus Projekta odnosio se na stvaranju uslova za održivo upravljanje ciljanim turističkim lokalitetima i osiguranje kvaliteta u sektoru turizma. U sklopu ovih aktivnosti organizirane su tematske edukacije usmjerene na promociju turističkih destinacija korištenjem svih dostupnih alata za komunikaciju i oglašavanje (internetske platforme, socijalne mreže, itd.) te specijalizirane obuke za prepoznavanje ptica, njihovo promatranje i zaštitu.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, nije krio zadovoljstvo činjenicom da je Tuzla dobila uređeno izletište, koje će u budućnosti biti još poželjnija destinacija za odmor i relaksaciju. „Ovo je veoma značajno za grad Tuzlu. Danas smo na, svima nama omiljenoj, Ilinčici, gdje smo svi kao djeca sa školama i roditeljima dolazili na izlete. Nažalost, u proteklom periodu Ilinčica je bila zapuštena. Nakon što smo dobili značajna sredstva iz Evrope, u saradnji sa regionalnim partnerima, Udruženjem za razvoj Nerda, te zahvaljujući javnim preduzećima i ustanovama i gradskim službama, uspjeli smo potpuno adaptirati Dom prirode. Danas ovdje imamo predivan prizor i ambijent koji će sigurno doprinijeti poboljšanju kvaliteta života naših građana, ali i svim našim gostima koji nas posjete“ istakao je gradonačelnik Imamović.

Današnjoj svečanosti je prisustvovao i Vjekoslav Belajević, načelnik Općine Nijemci (Republika Hrvatska), vodećeg partnera u projektu PA.CON. Belajević je istakao zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom i realiziranim aktivnostima u sva tri prekogranična područja. Direktorica Udruženja za razvoj Nerda, Lejla Hasić, istakla je kako je u okviru implementacije projekta, koji se završava za tri mjeseca, u planu i nabavka 20 bicikala koji će biti na usluzi posjetiteljima, čime će ovaj lokalitet dobiti još jedan atraktivan sadržaj, te biti još privlačniji građanima za odmor.

Projekat Panonsko – jadranska veza/PA.CON finansira se kroz EU IPA INTERREG Program prekogranične saradnje izmedu Hrvatske, BiH i Crne Gore. Glavni cilj Projekta odnosi se na obnovu postojeće i izgradnju nove turističke infrastrukture u sve tri partnerske zemlje čime je omogućeno bolje korištenje prirodnih resursa i valoriziracija prednosti ornito-faune ovog područja, što bi kao rezultat trebalo imati povećan broj posjetitelja odabranim turističkim lokacijama. Ukupna vrijednost projekta je 1.870.267,64 EUR dok je EU sufinansiranje osigurano u iznosu od 1.578.318,84 EUR. Vodeći partner projekta je Općina Nijemci iz Hrvatske, dok su partneri iz Bosne i Hercegovine Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle, a iz Crne Gore Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Javno preduzeće za Nacionalne parkove Crne Gore. Trajanje projekta je 27 mjeseci počevši od 15.10.2020. godine.
0 0