Aktuelnosti

27.04.2017 - NERDA domaćin sjednice Udruženja OIE

Placeholder image

Udruženje za razvoj NERDA je danas bilo domaćin sjednice Udruženja/Udruge za obnovljive izvore energije, koja djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine. Na sjednici je bilo govora o primjeni Zakona o energijskoj efikasnosti/učinkovitosti u Federaciji BiH, radu na izradi okvirne energetske strategije BiH, kao i drugim aktivnostima u sektoru. NERDA je ujedno najavila i treći Regionalni energetski forum koji se doržava u Tuzli 24. i 25. maja ove godine.

13.04.2017 - Premijer Tuzlanskog kantona i Ministri u posjeti NERDA-i

Placeholder image

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena Premijerom, Begom Gutićem, posjetila je danas Udruženje za razvoj NERDA. U pratnji Premijera Gutića su bili i Ministar finansija i Ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona. Ovom prilikom su predstavljeni projekti koje je NERDA realizirala u prethodoj godini na području Tuzlanskog kantona, a koji su primarno bili fokusirani na podršku razvoju poduzetništva, ali i na upravljanje rizicima u slučajevima katastrofa. Premijer i Ministri su iskazali zadovoljstvo sa ostvarnim rezultatima, kao i sa dugogodišnjom saradnjom sa NERDA-om. Usaglašeni su načini za unapređenje saradnje u narednom periodu, kao i nove zajedničke inicijative usmjerene ka malim i srednjim preduzećima i otvaranju novih radnih mjesta.

12.04.2017 - Posjeta Ambasadora Lars-Gunnar Wigemarka Tuzli

Placeholder image

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, danas je posjetio BIT Centar u Tuzli. Ambasador je posjetio BIT Centar 4 koji je obnovljen i opremljen u okviru EU projekta BESt4SMEs, koji je implementirala NERDA u saradnji sa JP BIT Centar, Gradom Tuzla i Općinama Srebrenik i Kalesija. Pored toga, predstavljeni su i drugi značajni rezultati projekta i obavljeni razgovori s mladim poduzetnicima i zaposlenicima IT kompanija o preprekama s kojima se suočavaju u njihovom poslovanju u BiH.

31.03.2017 - Održana redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja za razvoj NERDA

Placeholder image

Upravni odbor Udruženja za razvoj NERDA je danas u Tuzli održao svoju 55. redovnu sjednicu. Upravni odbor je informisan o aktivnostima koje je Udruženje za razvoj NERDA provodilo u periodu između dvije sjednice Upravnog odbora. Pored tog, Upravni odbor je usvojio izvještaje o radu i finansijskom poslovanju Udruženja za prethodnu godinu.

29.03.2017 - U NERDA-i održan Okrugli sto na temu „Izazovi i mogućnosti razvoja IT sektora u sjeveroistočnoj BiH“

Placeholder image

U prostorijama NERDA-e u Tuzli je 29.03.2017. održan Okrugli sto na temu „Izazovi i mogućnosti razvoja IT sektora u sjeveroistočnoj BiH“. Sudionicima Okruglog stola je prezentiran model podrške projekta MarketMakers razvoju IT sektora u BiH, kao i iskustva u prijenosu modernih i praktičnih znanja u domenu informacionih tehnologija i poslovnih vještina. Cilj Okruglog stola je takođe bio da se razgovara o ograničenjima i šansama u IT sektoru, povećanju izvoznih mogućnosti IT sektora, udruživanju, povezivanju i jačanju pregovaračke pozicije te saradnji sa kantonalnim i općinskim upravama. Implementaciju projekta MarketMakers podržava Vlada Švicarske.

21.03.2017 - Održan 10. sastanak BFC Mreže FBiH

Placeholder image

U prostorijama agencije REZ u Zenici je u ponedjeljak 20.3.2017. godine održan 10. sastanak Savjeta BFC Mreže Federacije BiH, koja kontinuirano radi na provođenju procesa cerifikacije općina i gradova s povoljnim poslovnim okruženjem na području Federacije BiH u sklopu regionalnog programa BFC certifikacije. Na sastanku se razgovaralo o aktuelnostima u procesu certifikacije općina i gradova s povoljnim okruženjem. Dogovorene su zajedničke smjernice rada Mreže u narednom periodu kako bi se kroz promociju procesa i kontakte sa međunarodnim organizacijama nastavilo raditi na unapređenju procesa certifikacije. Trenutno je 6 jedinica lokalne samouprave koje su nosioci BFC certifikata u Federaciji BiH (Bihać, Bosanska Krupa, Goražde, Sanski Most, Tešanj, Žepče). U procesu evaluacije se trenutno nalazi 9 općina i gradova i izvjesno je da se u narednom periodu mogu očekivati nove jedinice lokalne samouprave sa prestižnim BFC certifikatom.

20.03.2017 - NERDA učestvovala u BFC SEE misiji u Ukrajini

Placeholder image

Predstavnica Udruženja za razvoj NERDA je uzela učešće u misiji koju je NALED organizirao na zahtjev projekta U-LEAD kojeg u Ukrajini provodi GIZ. Misija sa nazivom "Provjera primjenljivosti BFC SEE metodologije u Ukrajini" je trajala od 07. do 17. marta. BFC Tim u kojem je učestvovala NERDA je u drugoj nedjelji misije boravio u regiji Lviv i obavio posjete gradovima i opštinama: Lviv, Sydova Vyshnya, Mostyska, Shehyni, Truskavets i Drohobych. Po okončanju posjeta gradovima i opštinama i konsultacija sa predstavnicima lokalnih vlasti, u Kijevu je za projekat U-LEAD organizirana prezentacija inicijalnih nalaza i rezultata sa terena.

14.02.2017 - Informacija o pozivu za mala i srednja preduzeća u okviru EU projekta Ready2Go

Placeholder image

Evropska komisija i Evropska agencija za mala i srednja preduzeća (EASME) pokrenule su pilot projekat Ready2Go čiji je cilj podržati internacionalizaciju evropskih preduzeća i njihovo aktivnije uključivanje na pet ciljanih inostranih tržišta izvan EU (Kamerun, Kanada, Čile, Indija, SAD i potencijalno Argentina ili Egipat). Projekat sprovodi međunarodni konzorcijum čiji je voditelj Promos – Specijalna agencija za međunarodne aktivnosti Privredne komore Milana, Italija. U okviru pomenutog projekta otvoren je Javni poziv za mala i srednja preduzeća i sve relevantne informacije možete naći na web stranici projekta www.b2match.eu/ready2go Tekst Javnog poziva dostupan je na linku https://www.b2match.eu/system/ready2go/files/Ready2Go_-_Call_for_Applicants.pdf?1485870886 Zainteresirana preduzeća trebaju dostaviti svoje prijave online putem navedene web stranice do 17. marta, 2017.

01.02.2017 - Završna evaluaciona radionica Projekta "Festival obnovljivih izvora energije srednjih škola"

Placeholder image

Danas je u prostorijama Tehničke škole Brčko distrikta BiH održana završna evaluaciona radionica projekta „Festival obnovljivih izvora energije srednjih škola u BiH 2016“ kojeg podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH. U radionici su pored NERDA-e koja je nositelj projekta učestvovali predstavnici srednjih škola iz regije koje su aktivno sudjelovale u projektnim aktivnostima. Evaluacija je pokazala da je projekat ispunio očekivanja svih učesnika i u potpunosti opravdao svoju svrhu te značajno doprinio povezivanju škola, nastavnog osoblja i učenika srednjih škola. Pored toga, projektni partneri su dogovorili nastavake saradnje kroz nove projekte i zajedničke nastupe na sličnim festivalima, izložbama i takimičenjima.

Udruženje za razvoj NERDA je regionalna razvojna agencija za sjeveroistočnu BiH i odgovorna je za jačanje, koordinaciju i promociju ekonomskog razvoja sjeveroistočne BiH.

KONTAKTI

Adresa: M. i Ž. Crnogorčevića br. 5 75000 Tuzla - Bosna i Hercegovina
Tel: +387 35 369 900
Fax: +387 35 369 903
E-mail: nerda@nerda.ba

© Copyright NERDA 2016
Placeholder imagePlaceholder image