Current character set: utf8 NERDA 

Aktuelnosti

29.06.2019 - Posjeta Rumuniji u okviru Danube S3 Cluster projekta

Placeholder image

Predstavnici Udruženja za razvoj NERDA, kao partneri na projektu DANUBE S3 CLUSTER, su 25. Juna učestvovali na 2. poduzetničkoj Fokus grupi vezanoj za zdravu hranu koja se održavala u Bukureštu, Rumunija, u organizaciji vodećeg partnera na projektu- South Muntenia Regional Development Agency, Romania 26. Juna održan je i pregled rada i postignuća u toku prve godine implementacije projekta. Sastanku je prisustvovalo svih 15 partnera projekta iz 11 zemalja. Voditelji radnih paketa prezentirali su aktivnosti provedene u prvoj godini implementacije projekta. Sastanku je prisustvovao i Marius-Valentin Niculae, projektni službenik u Zajedničkom sekretarijatu Dunavskog Transnacionalnog Programa. Predstavnici NERDA-e su prisustvovali i ovogodišnjem 8. EUSDR godišnjem forumu koji se pod motom “Izgradnja kohezije za zajednički prosperitet u dunavskoj regiji” održao u Bukureštu 27. i 28. Juna 2019.godine. Forum su zajednički organizovali Ministarstvo vanjskih poslova Rumunjske, Europska komisija i Dunavski transnacionalni program (DTP). Na Forumu je Gilda Niculescu, predstavnik vodećeg partnera - Regionalna razvojna agencija Južne Muntenije, Rumunjska, predstavila projekt Danube S3 Cluster.

25.06.2019 - Počeo regionalni projekat „Platforma za dijalog eksperata o regionalnim politikama u oblasti obnovljivih izvora energije“

Placeholder image

Sastankom u Beogradu danas zvanično je počela implementacija regionalnog projekta „Platforma za dijalog eksperata o regionalnim politikama u oblasti obnovljivih izvora energije“. U projektu koji finansira Evropska fondacija za klimu učestvuju eksperti i organizacije civilnog društva iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a projekat ima za cilj da ubrza proces energetske tranzicije kroz veće korišćenje obnovljivih izvora energije. Projekat „Platforma za dijalog eksperata o regionalnim politikama u oblasti obnovljivih izvora energije“ (Eng. Renewable Energy Policy Consensus – REPCONS), koji će se u narednih godinu dana realizovati u tri zemlje regiona (Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), treba da podstakne brži proces energetske tranzicije kroz definisanje prioriteta energetskih politika, uspostavi dijalog eksperata u regionu sa ciljem podrške izradi politika za razvoj obnovljivih izvora energije u skladu sa smernicama Energetske zajednice 2030-2050, kao i da ojača regionalnu saradnju u ovoj oblasti. Nosilac projekta je Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle, BiH, dok su partneri u implementaciji organizacije civilnog društva Asocijacija za održivi razvoj ASOR iz Srbije, Mreža za promociju aktivnosti u oblasti klimatskih promjena i energetike – CLEAN iz Crne Gore i Centar za promociju održivog razvoja – CPOR iz Srbije, koji će imati ulogu medijskog partnera na projektu.

24.06.2019 - Održana XIX redovna sjednica Skupštine Udruženja za razvoj NERDA

Placeholder image

Danas, 24.06.2019. u Tuzli je održana XIX redovna sjednica Skupštine Udruženja za razvoj NERDA na kojoj su članovi Skupštine usvojili Izvještaj o radu Udruženja za razvoj NERDA u 2018. godini, Izvještaj o finansijskom poslovanju Udruženja u 2018. godini, kao i Izvještaj o radu Upravnog odbora u 2018. godini. Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjim djelovanjem, kao i podnošenjem novih razvojnih inicijativa.

20.06.2019 - Prezentacija "Inovativna poslovna rješenja bazirana na digitalnim tehnologijama u malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH"

Placeholder image

Udruženje za razvoj NERDA, Kantonalna privredna komora Tuzla i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH organizovali su 20. juna 2019. zajedničku prezentaciju u prostorijama Komore na temu "Inovativna poslovna rješenja bazirana na digitalnim tehnologijama u malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH". Prezentacija je organizirana u sklopu projekta "Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH", a učesnici ovog skupa su imali priliku upoznati se sa planiranim aktivnostima projekta, te primjerima digitalnih rješenja iz BH poslovne prakse koje su prezentirali predstavnici firmi "Imel" doo Lukavac, "RPC Superfos" Gračanica, "InfoPuls/FARMOFIT" i "DKR" Njemački centar za robotiku. Nakon prezentacije upriličena je posjeta DKR Centru i prezentacija industrijskih robota. S obzirom na sve veću ulogu digitalne transformacije u privredi, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou, a u cilju podizanja efikasnosti poslovanja preduzeća, skup je privukao veliki broj zainteresovanih predstavnika privrednih subjekata sa području Tuzlanske regije.

23.05.2019 - Potpisan Memorandum o razumijevanju između NERDA-e, Privredne komore TK i i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH

Placeholder image

Na osnovu sporazuma o zajedničkoj saradnji na polju lokalnog ekonomskog razvoja, u Komori Tuzla je potpisan Memorandum o razumijevanju. Potpise na ovaj dokument koji će služiti kao polazna osnova korištena za određivanje najšireg okvira za saradnju, stavili su Enes Drljević direktor Udruženja za razvoj NERDA kojeg je predstavljala Amra Jaganjac projekt menadžerica Udruženja, Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla i Karin Rau rukovodilac projekta Inovacije i digitalizacija u MSP u BiH pri Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Kako je istaknuto prilikom potpisivanja Memoranduma, potpisinice na ovaj način u zajedničkom interesu uspostavljaju odnos tehničke saradnje kako bi podržali dogovorene aktivnosti u vezi sa unapređenjem poslovanja a na način i pod uslovima navedenim u Dokumentu. Naglašeno je da će se saradnja razvijati s ciljem stvaranja pozitivnijeg poslovnog okruženja koje će doprinijeti unapređenju konkurentnosti lokalnih malih i srednjih preduzeća. Aktivnosti će se realizovati u okviru projekta "Inovacije i digitalizacija u MSP u BiH" a sastoje se od obuka i savjetodavnih aktivnosti te, u manjoj mjeri, obezbjeđenja materijala i opreme po potrebi i u skladu sa mogućnostima i mandatom Projekta.

22.05.2019 - NERDA u studijskoj posjeti Austriji i Italiji

Placeholder image

Predstavnica NERDA-e je uzela učešće u studijskoj posjeti koja je realizovana od 14. do 21. maja 2019. Godine u okviru projekta "Novi život neolitskog naslijeđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja - NeoLIFE", kojeg zajednički realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umjetnička škola Užice i Opština Milići. Projekat kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014 - 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII). Predstavnici projektnih partnera i stručnih saradnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine su posjetili niz arheoloških parkova i muzeja u zemljama Evropske unije kako bi se upoznali sa načinima rada ustanova specijalizovanih za očuvanje, prezentaciju i promociju kulturnog naslijeđa različitih istorijskih epoha. Ovom prilikom posjećeni su Roman City Carnuntum, Urgeschichtemuseum MAMUZ Schloss Asparn/Zaya, Keltendorf Mitterkirchen i Salina Keltendorf u Austriji, kao i Terramara di Montale i Parco Archeologico Didattico del Livelet u Italiji.

13.05.2019 - Završna prezentacija projekta

Placeholder image

Danas je u Tuzli održana završna prezentacija rezultata projekta „Srednjoškolci sjeveroistočne BiH u zajedničkoj promociji turističke ponude“, kojeg finansira Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a putem Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Projekat je provodilo Udruženje za razvoj NERDA zajedno sa 5 srednjih škola: Mješovita srednja škola Kalesija, Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, Tehnička škola Brčko distrikta BiH, Tehnički školski centar Zvornik, i Srednjoškolski centar „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik. Ovom prilikom su javnosti prezentirani rezultati projekta, kao i promotivni letak kojeg su učenici zajednički izradili. Iskustvo svih učesnika u projektu je izuzetno pozitivno i uz zahvale i čestitke svima uspješno je okončan još jedan zajednički projekat.

08.05.2019 - Posjeta učenika srednjih škola Hercegovini

Placeholder image

U sklopu projekta „Srednjoškolci sjeveroistočne BiH u zajedničkoj promociji turističke ponude“, kojeg finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Udruženje za razvoj NERDA će 7. i 8. maja organizovalo posjetu Hercegovini za učenike srednjih škola učesnica u projektu. Mješovita srednja škola Kalesija, Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, Tehnička škola Brčko distrikta BiH, Tehnički školski centar Zvornik, i Srednjoškolski centar „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik. Učenici su posjetili Trebinje, Mostar, Međugorje i Počitelj te se upoznali sa kulturno-historijskim naslijeđem svih naroda Bosne i Hercegovine, ali i imali priliku za druženje.

16.04.2019 - Studijsko putovanje u Bavarsku na temu „Modernizacija turističkog sektora”

Placeholder image

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini u okviru programa za unapređenje saradnje „Bayern - Fit for Partnership" organizuje studijsko putovanje u Bavarsku na temu „Modernizacija turističkog sektora”. Program se realizuje uz podršku Bavarskog ministarstva za privredu, razvoj i energiju, a organizacijski partneri u Njemačkoj su Društvo za unapređenje privredne saradnje Bavarske „Bayern International GmbH", te firma TUM-Tech GmbH. Studijsko putovanje se održava u periodu od 24. do 28. juna/lipnja 2019. godine. Program putovanja se sastoji od stručnih predavanja, posjeta firmama i referentnim objektima. Pri sastavljanu konačnog programa organizatori će uzeti u obzir profile prijavljenih učesnika i uskladiti ga s posebnim interesima učesnika, tako da će detaljni program uslijediti nakon formiranja delegacije učesnika.Popunjeni prijavni obrazac i upitnik je potrebno poslati najkasnije do utorka, 07.05.2019. na e-mail sanjin.purgic@ahk.ba. Broj mjesta je ograničen, a o konačnom sastavu delegacije i programu odlučuje komisija u Bavarskoj na osnovu prijava.

12.04.2019 - Održana sjednica Upravnog odbora projekta Danube S3 Cluster

Placeholder image

Udruženje za razvoj NERDA je u periodu od 11. do 12. aprila 2019. učestvovalo u 2. sjednici Upravnog odbora projekta Danube S3 Cluster, koja se održala u Mariboru u organizaciji Univerziteta Maribor. Na sastanku su prezentirane dosadašnje aktivnosti na projektu Danube S3 Cluster, dogovorena saradnja oko aktivnosti koje su u toku, te najavljene slijedeće aktivnosti, tačnije Poduzetnička fokus grupa o zdravoj hrani u Bukureštu, Rumunija, kao i EUSDR forum koji će također biti organizovan u Bukureštu u junu mjesecu. Projekat Danube S3 Cluster je podržan sredstvima Evropske unije kroz EU Interreg Dunavski transnacionalni program, a za glavni cilj ima stvaranje značajnih promjena razvijajući strategiju i program klastera Dunava S3 temeljen na angažmanu četverostrukog heliksa (Quadruple Helix approach) kao transnacionalnih strateških dokumenata usmjerenih na iskorištavanje veza između međusobnog jačanja specijalizacijskih područja diljem sektora.

11.04.2019 - Podjela promotivnih letaka na graničnom prelazu Rača

Placeholder image

U okviru projekta „Srednjoškolci sjeveroistočne BiH u zajedničkoj promociji turističke ponude“, kojeg finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a provodi Udruženje za razvoj NERDA, u proteklim mjesecima je realizirana obuka učenika srednjih škola iz oblasti grafičkog dizajna. Učenici iz srednjih škola: Tehnički školski centar Zvornik, Srednjoškolski centar „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik, Mješovita srednja škola Kalesija, Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, Tehnička škola Brčko distrikta BiH, su kroz obuku iz oblasti grafičkog dizajna zajednički izradili letak koji promovira turističke potencijale 5 gradova iz kojih dolaze. Danas, 11.04.2019., je organizirana posjeta graničnom prelazu BiH-Srbija (Rača), gdje su učenici putnicima/posjetiocima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu dijelili navedene promotivne letke, te time doprinijeli promociji ljepota svog zavičaja.

08.04.2019 - NERDA uzela učešće u 13. sastanku Savjeta BFC mreže Federacije

Placeholder image

U ponedjeljak 8.4.2019. godine u prostorijama Sarajevske razvojne agencije SERDA u Sarajevu je održan 13. sastanak Savjeta BFC mreže Federacije BiH. Savjet BFC Mreže Federacije BiH je tijelo koje rukovodi procesom certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem BFC SEE (Business Friendly Certificate in South East Europe) na području Federacije BiH. Savjet, kao i samu Mrežu, sačinjavaju predstavnici 6 institucija: Federalno ministarstvo rada, poduzetništva i obrta, Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH te razvojne agencije NERDA, SERDA, REZ i REDAH. Na današnjem sastanku su svi članovi Savjeta upoznati sa aktuelnostima u procesu u posljednjih nekoliko mjeseci, te o aktivnostima Regionalnog Savjeta BFC mreže. Tehnički sekretarijat BFC mreže Federacije BiH je informisao Savjet o trenutnom stanju procesa certifikacije općina i gradova i planiranim aktivnostima u narednom periodu. Razmatrano je i nekoliko ideja koje bi omogućile unapređenje cijelog procesa te bolju promociju certificiranih jedinica lokalne samouprave. Izraženo je zadovoljstvom trenutnim statusom procesa te interesom općina i gradova u Federaciji BiH za certifikacijom.

03.04.2019 - Radionica u Bukureštu

Placeholder image

U okviru projekta "Dijalog o procesu energetske tranzicije na Zapadnom Balkanu", kojeg finansira Federalno ministarstvo održivosti i turizma Republike Austrije, Udruženje za razvoj NERDA je uzelo učešće u radionici pod nazivom "Planiranje čiste energetske tranzicije" u Bukureštu. Domaćin radionice je bio partner u projektu EPG - Energy Policy Group iz Bukurešta.

01.04.2019 - NERDA i Općina Orašje na završnoj konferenciji ILO-a u Sarajevu

Placeholder image

Udruženje za razvoj NERDA je sa jednim od partnera iz Lokalnog partnerstva za upošljavanje u Posavini, Općinom Orašje, učestvovalo u završnoj konferenciji Projekta "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH", kojeg je organizirala Međunarodna organizacija rada u Sarajevu, 01.04.2019. Projekat kojeg je NERDA sa partnerima realizirala na području Općine Orašje je jedan od 19 podržanih projekata, koji je rezultirao uspostavom lokalnog partnerstva. Na završnoj konferenciji je upriličeno i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i saradnji između lokalnih partnerstava za zapošljavanje, kojim je postavljen temelj eventualne buduće saradnje među lokalnim partnerstvima za zapošljavanje.

29.03.2019 - Podjela promotivnih letaka na graničnom prelazu Orašje-Županja

Placeholder image

U okviru projekta „Srednjoškolci sjeveroistočne BiH u zajedničkoj promociji turističke ponude“, kojeg finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a provodi Udruženje za razvoj NERDA, u proteklim mjesecima je realizirana obuka učenika srednjih škola iz oblasti grafičkog dizajna. Učenici iz srednjih škola: Tehnički školski centar Zvornik, Srednjoškolski centar „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik, Mješovita srednja škola Kalesija, Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, Tehnička škola Brčko distrikta BiH, su kroz obuku iz oblasti grafičkog dizajna zajednički izradili letak koji promovira turističke potencijale 5 gradova iz kojih dolaze. U petak, 29.03.2019. je organizirana posjeta graničnom prelazu Orašje-Županja, gdje su učenici putnicima/posjetiocima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu dijelili navedene promotivne letke, te time doprinijeli promociji ljepota svog zavičaja.

Udruženje za razvoj NERDA je regionalna razvojna agencija za sjeveroistočnu BiH i odgovorna je za jačanje, koordinaciju i promociju ekonomskog razvoja sjeveroistočne BiH.

KONTAKTI

Adresa: M. i Ž. Crnogorčevića br. 5 75000 Tuzla - Bosna i Hercegovina
Tel: +387 35 369 900
Fax: +387 35 369 903
E-mail: nerda@nerda.ba

© Copyright NERDA 2016
Placeholder imagePlaceholder image