Current character set: utf8 NERDA 

Aktuelnosti

10.11.2021 - Projektni partneri na projektu GREEN CBC održali su danas 4. sastanak projektnog tima putem MS Teams online platforme.

Placeholder image

Partneri su razgovarali o aktualnim i nadolazećim aktivnostima. Projektni partner CEKOM iz Vinkovaca nabavio je i instalirao novu opremu, dok je u Crnoj Gori nabava opreme kasnila zbog promjene odgovorne osobe projektnog partnera Tehnopolis. Prvi set radionica na temu istraživanja tržišta i razvoja klastera trebao bi započeti 20. i 21. decembra u Vinkovcima, a nastaviti u drugoj polovici januara 2022. u Tuzli i Nikšiću, završetak je planiran u februaru 2022. u Splitu. Drugi niz radionica na temu "Transfera tehnologije" i "Kako napisati prijedlog EU" planiran je za sljedeće proljeće, no tačni datumi bit će naknadno definirani. .

04.11.2021 - Završen i posljednji dan trodnevne edukacije "Digitalni marketing"

Placeholder image

U Tuzli završen i posljednji dan trodnevne edukacije "Digitalni marketing" koja se organizovala za 30 polaznika ciljne skupine iz HR, BiH i CG. Organizator edukacije Udruženje za razvoj NERDA Neke od zanimljivih tema koje su se zadnji dan obrađivale; - Kratki masterclass izrade dobre fotografije za Turističke zajednice - Oprema koja je odlična za izradu fotografija za društvene mreže - ADS Manager - Najznačajniji alati za promociju u ADS manager - Koliko je bitno imati plaćenu reklamu? - Kako doći do većeg broja osoba? - Zašto mi reklama nije prošla dobro? - BOOST post, da ili ne? - Review svega što smo naučili u prethodna tri dana – najbitnije značajke Učesnici su prezentovali svoje stečene vještine kroz izrađeni vizual. Naprosto se nije znalo koji je bolji. Na kraju su učesnici dobili Potvrde o prisustvu Edukacija je realizirana kroz program Interreg IPA CBC Croatia Bosnia and Herzegovina Montenegro 2014 2020 i sufinancirana je sredstvima ERDF i IPA II fondova EU.

03.11.2021 - U Tuzli završen i drugi dan trodnevne edukacije

Placeholder image

U Tuzli završen i drugi dan trodnevne edukacije "Digitalni marketing " koju organizuje Udruženje za razvoj NERDA za 30 polaznika ciljne skupine iz HR, BiH i CG. Neke od zanimljivih tema koje su se danas obrađivale su; - Pravljenje vizuala - Šta treba sadržavati dobar vizual - Kako doći do prave ciljne skupine - Društvene mreže u doba pandemije - Krizni marketing na društvenim mrežama - Dobri vs. Loši komentari, kako reagovati? - Video ili foto post? Nakon edukacije, učesnici su posjetili „Međunarodnu galeriju portreta Tuzla“ i „Atelje Ismeta Mujezinovića“ ovim putem se zahvaljujemo Centar za kulturu Tuzla. Naravno tu je i neizostavna destinacija Panonika Tuzla BiH gdje su posjetili „Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje“ i Muzej geološka postavka “Pannonica” također zahvaljujemo na predivnoj prezentaciji. Edukacija se realizira kroz program Interreg IPA CBC Croatia Bosnia and Herzegovina Montenegro 2014 2020 i sufinancirana je sredstvima ERDF i IPA II fondova EU.

02.11.2021 - Danas je završen prvi dan!

Placeholder image

Udruženje za razvoj NERDA organizuje trodnevnu edukaciju "Digitalni marketing " za 30 polaznika ciljne skupine iz HR, BiH i CG u okviru projekta Pannonia-Adria Connection PA.CON Neke od zanimljivih tema koje su se danas obrađivale su; - Historijat društvenih mreža A) Facebook B) Instagram C) Twitter D) Tik-Tok E) LinkedIN - Koja društvena mreža je najbolji izbor?! - Zašto je važan digitalni marketing? - Kreiranje izgleda stranice – profila - 5 koraka kako da objave izgledaju odlično! - Šta treba sadržavati dobra objava? Edukacija se realizira kroz program Interreg IPA CBC Croatia Bosnia and Herzegovina Montenegro 2014 2020 i sufinancirana je sredstvima ERDF i IPA II fondova EU.

Placeholder image

Damir Miljević je uz Vjekoslava Domljana autor dokumenta Zeleni plan – Zlatna prilika za oporavak ekonomija od posledica pandemije COVID-19, koji je nastao u okviru projekta „Renewable Energy Policy Consensus 2.0“ (REPCONS 2) koji sprovode Udruženje za razvoj NERDA (BiH), Asocijacija za održivi razvoj ASOR (Srbija), Mreža za promociju aktivnosti u oblasti klimatskih promjena i energetike CLEAN (Crna Gora) i medijski partner Balkan Green Energy News. U razgovoru za Balkan Green Energy News Damir Miljević kaže da postoji velika opasnost da energetska tranzicija u regionu bude stihijska, što bi ličilo na privatizaciju, koja je u ovim krajevima katastrofalno sprovedena. Da bi se to sprečilo on predlaže širok društveni dijalog i određivanje datuma prestanka korišćenja uglja. Posle toga bi energetska tranzicija mogla postati razvojna šansa, što dokazuje primerima Poljske i Severne Makedonije, a region dobio priliku da dospe u središte nove industrijske revolucije i nove svetske podele rada. Članak u cijelosti možete pročitati putem linka: https://balkangreenenergynews.com/rs/energetska-tranzicija-nije-pretnja-za-zapadni-balkan-nego-razvojna-sansa/?fbclid=IwAR3HRygOSiW2HkKiOaf_BTFuhXcLDWkMkSwkxFwEAbQYglKB3TU6FhjcTU4

Placeholder image

U sklopu provedbe projekta Panonsko-jadranska veza- PA.CON u srijedu, 27.10.2021.godine u 12:00 sati, službeno su započeli radovi obnove i rekonstrukcije objekta “Dom prirode” na Ilinčici. Ugovor za izvođenje radova zaključen je sa kompanijom TEHNOGRAD doo za građevinarstvo i inženjering Tuzla, a projektom će, pored obnove postojećeg objekta, biti obuhvaćeno i vanjsko uređenje kompleksa, što će podrazumjevati izgradnju sjenika, obnovu i uređenje postojećeg vanjskog toaleta namijenjenog posjetiocima izletišta Ilinčica, uređenje pristupne staze, te obnovu i uređenje ljetnje bašte sa igralištem za djecu. Infrastrukturni radovi na uređenju izletišta Ilinčica započeli su tokom septembra i uključivali su postavljanje LED rasvjete u dužini od 1200 metara na pristupnom putu koji vodi do objekta Doma prirode, te uređenje 16 mikro lokacija za odmor posjetilaca izletišta. Projektom će, također, biti obuhvaćeni radovi na izgradnji biciklističko-edukativne staze u dužini od 4 kilometra te uređenje 3 platoa (vidikovca) kojim će se omogućiti panoramski pogled na sam grad Tuzlu.

27.10.2021 - Dogovoren okvir za rad na Zelenoj transformaciji Tuzla

Placeholder image

Na danas održanoj sjednici Vlada je dala saglasnost na tekst Memoranduma o razumijevanju u vezi sa uspostavljanjem saradnje i s radom multisektorske inicijative Zelena transformacija Tuzla. Inicijativa Zelena transformacija Tuzla djeluje kao multisektorska platforma koja uvodi i razvija novu paradigmu zelene transformacije na području grada Tuzle i Tuzlanskog kantona kao okosnicu društvenog oporavka i razvoja Bosne i Hercegovine. Ona podrazumijeva fokus na ključne politike unutar evropskih integracijskih procesa i donatorskih tokova o pitanjima zelene tranzicije i rasta, a usmjeren je na istinski društveni razvoj, na društvenu pravdu i društvenu brigu. Okuplja aktere i institucije iz javne uprave i institucija, iz građanskog/nevladinog sektora kao i privrednog i poslovnog sektora, te iz akademske zajednice, koji su spremni da započnu razne forme dijaloga i saradnje u vezi s pitanjima zelene transformacije. Važno je naglasiti da krajnji cilj zelene transformacije ovog regiona nije usmjeren samo ka politikama i praksama koje će adresirati klimatske promjene i okolišno zagađenje, nego i zaokret u razvoju koji treba podstaći i društveno-ekonomski oporavak ove regije, te uspostaviti Tuzlu kao lidera i inspiraciju drugih gradovima i regijama u BiH i na Zapadnom Balkanu ka održivom razvoju, društvenoj pravdi i brizi. Danas prihvaćeni tekst Memoranduma predviđeno je da potpišu predstavnici Vlade Tuzlanskog Kantona, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Grada Tuzle, Univerziteta u Tuzli, Centra za ekologiju i energiju, Fondacije tuzlanske zajednice, Centra za razvoj i podršku, BIT Centra, Udruženja za razvoj NERDA, Udruženja Omladinski Pokret Revolt, Mreže aktivnih zajednica i Udruženja Front slobode.

26.10.2021 - 1. Forum obrazovanja Bijeljina

Placeholder image

Prošle sedmice smo učestvovali na 1. Forumu obrazovanja Bijeljina. Koristimo priliku da se zahvalimo Univerzitetu U Istočnom Sarajevu i Fakultetu poslovne ekonomije Bijeljina na odličnoj organizaciji ovog događaja. #PROJEKTSUCCESS

14.10.2021 - Održan sastanak u okviru Projekta Success

Placeholder image

Danas je održan još jedan Sastanak partnera zaduženih za koordinaciju i implementaciju projekta Success. Sastanak je održan u Online formi. Još jednom vas pozivamo da se upoznate sa projektom putem: https://success-project.ba/

12.10.2021 - Održana 72. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja za razvoj NERDA

Placeholder image

Upravni odbor Udruženja za razvoj NERDA u ponedjeljak 11.10.2021. godine u 14:30h održao svoju 72. redovnu sjednicu. Sjednica je održana u prostorijama Udruženja za razvoj NERDA. Upravni odbor je informisan o aktivnostima koje je Udruženje za razvoj NERDA provodilo u periodu između dvije sjednice Upravnog odbora, sa fokusom na nove projekte čija je provedba već počela.

05.10.2021 - Javni poziv za finansijsku pomoć privrednim društvima u Sektoru prerađivačke industrije

Placeholder image

Tekst Javnog poziva možete preuzeti na ovom linku: https://fmeri.gov.ba/media/2032/javni-poziv-corona-2021.pdf Program utroška sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije "Tekući transferi i drugi tekući rashodi - Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima"

04.10.2021 - Zeleni Plan – zlatna prilika za oporavak ekonomija od posljedica pandemije COVID-19

U okviru projekta „Renewable Energy Policy Consensus 2.0“ (REPCONS 2) koji implementiraju partnerske organizacije: Udruženje za razvoj NERDA (BiH), Asocijacija za održivi razvoj ASOR (Srbija), Mreža za promociju aktivnosti u oblasti klimatskih promjena i energetike CLEAN (Crna Gora) i medijski partner Balkan Green Energy News je izrađen dokument “Zeleni Plan – zlatna prilika za oporavak ekonomija od posljedica pandemije COVID-19”. Autori mr. Damir Miljević i prof. dr. Vjekoslav Domljan su napravili istraživanje u kojem su prezentirali priliku koju Zeleni oporavak pruža BiH, Srbiji i Crnoj Gori (zemljama obuhvaćenim projektom) u saniranju posljedica pandemije i postavljanju osnova za budući razvoj. Evropska Unija je kao glavni instrument oporavka svoje ekonomije i budućeg razvoja u fokus stavila EU Green Deal („Zeleni oporavak“) i kroz svoj program pomoći zemljama Zapadnog Balkana je ponudila priliku da se i one pridruže saniranju posljedica pandemije na ovoj novoj razvojnoj paradigmi. Realizaciju projekta podržava i finansira The European Climate Foundation (ECF). Ovaj dokument u cjelini možete pročitati putem linka: https://www.nerda.ba/pdf/ZELENI_PLAN_ZLATNA_PRILIKA_ZA_OPORAVAK_EKONOMIJA_OD_POSLJEDICA_PANDEMIJE_COVID_19.pdf

29.09.2021 - Održan je 5. sastanak Projektnog tima projekta PA.CON

Placeholder image

Dana 22.09.2021. godine u Općini Nijemci održan je 5. sastanak Projektnog tima projekta PA.CON. Na sastanku su sudjelovali predstavnici svih projektnih partnera - Općina Nijemci (HR), Grad Tuzla (BiH), Udruženje za razvoj NERDA (BiH), Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CG), Javno poduzeće za Nacionalne parkove Crne Gore (CG). Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima koje su prethodile u narednom razdoblju provedbe projekta

28.09.2021 - "Ptice Modraca"

Placeholder image

Pozivamo vas na promociju fotomonografije Almira Hukića "Ptice Modraca" koja će se održati u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović dana 03.10.2021-nedelja sa početkom u 19,00 h.

22.09.2021 - U tijeku je održavanje trodnevne edukacije "Brendiranje u turizmu" u Općini Nijemci za 30 polaznika ciljne skupine iz HR, BiH i CG.

Placeholder image

Edukacija se realizira kroz program Interreg IPA CBC Croatia Bosnia and Herzegovina Montenegro 2014 2020 i sufinancirana je sredstvima ERDF i IPA II fondova EU.

21.09.2021 - Održan je 2. sastanak Upravnog odbora projekta PA.CON

Placeholder image

Dana 21.09.2021. godine održan je 2. sastanak Upravnog odbora projekta PA.CON u na izletištu Sopotac- Centar za promatranje ptica (Nijemci, HR), gdje su se okupili članovi Projektnog tima i Upravnog odbora iz sve tri države prekogranične suradnje (Općina Nijemci (HR), Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA (BiH), Centrar za zaštitu i proučavanje ptica i Nacionalni parkovi Crne Gore (CG)). Iz centra Nijemaca do izletišta Sopotac provozali su se brodom sv. Katarina. Na sastanku su članovi Projektnog tima obavijestili članove Upravnog odbora o provedenim aktivnostima te o aktivnostima čija se realizacija očekuje do kraja provedbe projekta.

Placeholder image

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima, danas je obišao jedno od omiljenih izletišta Tuzlanki i Tuzlaka, Ilinčicu, gdje su u toku radovi u okviru projekta „Panonsko-jadranska veza“, skraćeno PA.CON. Trenutno se završava uređenje 16 piknik lokacija, vrši se postavljanje ulične LED rasvjete, a, između ostalog, u toku je i zaključivanje ugovora za uređenje objekta Doma prirode. Svi radovi izvode se u okviru programa Interreg IPA CBC Croatia Bosnia and Herzegovina Montenegro 2014 2020 i sufinancirani su sredstvima ERDF i IPA II fondova EU.

01.09.2021 - GIZ je objavio javni poziv za prijavu projekata u oblasti metalnog i drvoprerađivačkog sektora sa ciljem ublažavanja utjecaja krize uzrokovane pandemijom Covid-19

Placeholder image

U okviru projekta EU4BusinessRecovery, finansiranog od strane Evropske unije i vlade Savezne Republike Njemačke, GIZ je objavio javni poziv za prijavu projekata u oblasti metalnog i drvoprerađivačkog sektora sa ciljem ublažavanja utjecaja krize uzrokovane pandemijom Covid-19. Fond od 3 miliona eura bespovratnih sredstava dostupan je za mjere oporavka za mikro, mala i srednja preduzeća u navedenim sektorima. Prijave je moguće podnijeti online, putem aplikacijskog portala: www.eu4business.core-enigma.com -> GIZ će održati dvije online info sesije povodom javnog poziva 14.09.2021 i 16.09.2021.

Placeholder image

U julu ove godine je usvojen set Zakona koji podržava Zeleni plan EU, čiji je cilj da Evropa bude prvi klimatski neutralnio kontinent 2050. godine. BiH je pred izborom da sama oporezuje proizvode iz „prljavih“ industrija ili će to pri izvozu učiniti EU. Najveći emiter emisije CO2 je energetski sektor, posebno elektroenergetski sektor, a najviše TE koje proizvode električnu energiju iz uglja.

Placeholder image

Pariski klimatski sporazum je generacijska prilika za Bosnu i Hercegovinu. Ako je propusti, ostat će crna rupa svijeta. Put do nove političke, ekonomske i kulturološke paradigme neće biti lak, ali je krucijalan za opstanak. Hipereksploatacija prirodnih resursa je iscrpila planetu Zemlju do granice iznemoglosti. To za posljedicu ima klimatske promjene koje su radikalno pogoršale egzistencijalne uslove svih živih bića. Nijedan dio svijeta nije pošteđen i niko neće biti pošteđen. U strahu da bi postojeći ekonomski obrazac, čija su osnova fosilna goriva, zaista mogao značiti apokalipsu, svijet se Pariskim klimatskim sporazumom 2016. odlučio da promijeni način na koji funkcioniše. Napuštanje postojećeg modela privređivanja neće značiti samo ekonomske posljedice, već će uzrokovati i velike društvene promjene. Bosna i Hercegovina se potpisivanjem ovog sporazuma obavezala da će biti dio promjene. Da li će to zaista biti tako, zavisi od nje same.

12.07.2021 - Održan sastanak Nadzornog odbora projekta SUCCESS

Placeholder image

Udruženje za razvoj NERDA 8. i 9. jula prisustvovalo je Nadzornom odboru Projekta SUCCESS u Sarajevu. Sve se održalo u hibridnoj formi gdje je određeni broj prisustvovao lično, dok su ostali partneri prisustvovali online - preko Google Meet-a. Prvi dan sastali smo se na IBU-u, dok smo drugi dan proveli u predivnom okruženju na planini Igman u Hotelu Monti. Koordinatorica projekta bila je Nataša Tandir ispred IUB-a. Sastanak je uključivao opšu raspravu, raspravu o razvoju platforme, pripremnim aktivnostima za WP2 te aktivnostima na polju diseminacije.

07.07.2021 - Sastanak povodom izrade Strategije razvoja turizma Federacije BiH 2021-2027

Placeholder image

Udruženje za razvoj NERDA odazvalo se pozivu i danas je prisustvovalo Sastanku povodom izrade Strategije za razvoj turizma u Federaciji BiH 2021-2027. Danas su, uz podršku USAID Turizam projekta, Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Privredna komora FBiH održali inicijali sastanak za izradu Strategije razvoja turizma FBiH za 2021-2027. Cilj je definiranje novog pristupa izradi Strategije u skladu s promjenama i potrebama tržišta, kao i većom uključenošću kantona i privatnog sektora. Premijer FBiH, Fadil Novalić, je istakao da turizam može postati najutjecajniji sektor za našu privredu, dok je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo predstavila planirane korake za predstojeće aktivnosti i s predstavnicima kantona tokom panel diskusije razgovarala o najvažnijim razvojnim prioritetima za održivi turizam. Marko Šantić, predsjednik Privredne Komore FBiH, naglasio je da u razvoju turizma u FBiH i izradi strategije ključnu ulogu igra javno-privatno partnerstvo. Projekt USAID Turizam će podržati FMOT pri izradi Strategije razvoja turizma FBiH 2021 - 2027 koristeći pristup baziran na četiri principa, razvijen u skladu s najboljim međunarodnim praksama za unaprijeđenje konkuretnosti turističkog sektora.

06.07.2021 - Prošle sedmice održana je Uvodna konferencija u okviru projekta Panonsko-jadranska veza/PA.CON

Placeholder image

Uvodna online konferencija, organizovana u okviru projekta Panonsko-jadranska veza/PA.CON, održana je 30. juna 2021. godine u organizaciji Udruženja za razvoj NERDA i bliskoj koordinaciji s projektnim partnerima: Općinom Nijemci, Gradom Tuzla, Centrom za zaštitu i proučavanje ptica i Javnim preduzećem za nacionalne parkove Crne Gore. Događaj je okupio 86 predstavnika različitih ciljnih grupa projekta, uključujući nadležna ministarstva, lokalne vlasti, turističke zajednice i agencije te ostale aktere uključene u programiranje i provedbu projektnih inicijativa u turističkom sektoru. Konferencije je bila posvećena predstavljanju generalnog okvira projekta i njegovih glavnih ciljeva i očekivanih rezultata kao i aktivnosti projekta i postignuća u provedbi. Projekt PA.CON ima za cilj doprinijeti razvoju održivog turizma korištenjem i aktiviranjem neiskorištenih prirodnih resursa prekogranične regije. To će se postići obnavljanjem i uređenjem 3 prirodna dobra u Nijemcima (Hrvatska), Tuzli (BiH) i Skadarskom jezeru (Crna Gora), ali i aktivnostima izgradnje kapaciteta usmjerenim na jačanje vještina i kapaciteta ciljnih grupa u održivom upravljanju turističkim destinacijama i osiguranje kvalitete u upravljanju. Dodana vrijednost prekogranične saradnje ogledat će se u korištenju zajedničkih prirodnih dobara i ptičjeg fonda kao turističkog potencijala za privlačenje novih posjetilaca. Projekt Panonsko-jadranska veza/PA.CON sufinansiran je sredstvima ERDF-a i IPA II fondova Europske unije kroz Interreg IPA CBC Program Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014 -2020. Ukupna vrijednost projekta je 1.870.267,92, a iznos od 1.578.319,07 EUR sufinansiran je od strane Evropske Unije. Trajanje projekta je 24 mjeseca počevši od 15.10.2020. godine do 14.10.2022. godine. Više informacija o projektu možete pronaći na: https://www.facebook.com/PannoniaAdriaConnection

22.06.2021 - Erasmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs)

Placeholder image

U Bosni i Hercegovini je aktivan program Evropske unije Erasmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs). Riječ je o programu prekogranične razmjene koji preduzećima i preduzetnicima iz BiH pruža priliku da sarađuju sa ozbiljnim i posvećenim mladim preduzetnicima iz drugih zemalja na razvoju novih poslovnih ideja i upoznavanju novih tržišta, čime postaju dio evropske mreže uspješnih preduzetnika. Prijaviti se mogu sve osobe iz BiH koje su vlasnici ili članovi uprave malog ili srednjeg preduzeća, imaju više od tri godine iskustva u upravljanju svojim preduzećem i koje su voljne da podijele svoje znanje i iskustvo sa novim preduzetnikom. Ovaj program takođe nudi priliku mladim preduzetnicima (i onima koji žele da to postanu) iz BiH da putuju u zemlje regiona i Evropske unije i tamo sarađuju, uče i stiču iskustva od preduzetnika koji uspješno vode svoja preduzeća. Tokom boravka u inostranstvu, mladi preduzetnici rade po unaprijed dogovorenom planu posjete koji obuhvata kako usavršavanje i razvoj vlastite poslovne ideje i plana, tako i pružanje podrške preduzetnicima domaćinima u poslovima koje oni obavljaju. Troškovi mladih preduzetnika prilikom boravka u inostranstvu su pokriveni od strane programa Erasmus za mlade preduzetnike, a posjete se obavljaju u skladu sa trenutno važećim COVID-19 mjerama. Tako obje strane imaju koristi od razmjene. Eda – Agencija za razvoj preduzeća pruža tehničku podršku prilikom registracije u evropsku bazu preduzetnika, ostvarivanja kontakta, pronalaska odgovarajućeg preduzetnika, definisanja plana posjete, a na raspolaganju je i tokom cijelog vremena razmjene. Više informacija o programu i načinu prijave je raspoloživo na web-stranici: European business exchange programme - Erasmus for Young Entrepreneurs (erasmus-entrepreneurs.eu) Za detaljnije informacije o učešću u programu Erasmus za mlade preduzetnike, možete kontaktirati Agenciju za razvoj preduzeća Eda, putem e-maila eda@edabl.org ili telefona 051/300-241

15.06.2021 - Održan 4. sastanak projektnog tima PA.CON-a

Placeholder image

Održan 4. sastanak projektnog tima PA.CON-a, ovo je ujedno bio i prvi sastanak koji se održao uživo. Na sastanku je bilo govora o predstojećoj Kick-off konfernenciji, koja je zbog pandemije sve do sada odlagana, a i sada će biti organizovana putem Zoom platforme. Domaćin sastanka bila je NERDA-e, a gostima smo skupa sa partnerima iz Grada Tuzla pokazali i neke od najzanimljivijih atrakcija našeg grada.

09.06.2021 - Održana 71. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja za razvoj NERDA

Placeholder image

Upravni odbor Udruženja za razvoj NERDA ponedjeljak u 10:00h održao je svoju 71. redovnu sjednicu. Sjednica je održana u Dramar centru, dok je jedan od članova prisustvovao putem Zoom aplikacije. Sjednica je prethodila XX i XXI redovnoj Skupštini Udruženja za razvoj NERDA.

09.06.2021 - Održana XX i XXI redovna sjednica Skupštine Udruženja za razvoj NERDA

Placeholder image

U ponedjeljak, 07.06.2021. 11:00 u Tuzli održane su XX i XXI redovne sjednice Skupštine Udruženja za razvoj NERDA na kojoj su članovi Skupštine usvojili Izvještaj o radu Upravnog odbora za period januar-decembar 2019-2020 te su informisani o aktivnostima, rezultatima i finansijskom poslovanju Udruženja u proteklom periodu. Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjim djelovanjem, kao i podnošenjem novih razvojnih inicijativa. Sjednice su održane u Dramar centru u Tuzli, dok je veći broj članova sudjelovao putem Zoom aplikacije

03.06.2021 - Objavljen javni poziv o pružanju tehničke podrške u oblasti energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta za preduzeća iz BiH

Eda – Agencija za razvoj preduzeća je u okviru projekta SBA u BiH, raspisala javni poziv za izražavanje interesa za tehničku podršku u oblasti energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta. Predmet javnog poziva je izbor MSP koja su zainteresovana za unapređenje energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta. Cilj javnog poziva je unapređenje energetske efikasnosti domaćih MSP, kroz promociju mreža energetske efikasnosti u industriji. Zainteresovanim MSP, koja imaju potrebu za unapređenjem energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta, biće obezbijeđena tehnička podrška kroz finansiranje provođenja treninga u oblasti energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta, te provođenje energetskog audita, sa ciljem identifikacije mogućnosti za unapređenje energetske efikasnosti. Pored toga, biće inicirana razmjena znanja i iskustava MSP u okviru navedenih oblasti. Tehnička podrška će biti obezbijeđena angažovanjem sertifikovanih energetskih menadžera i auditora. U okviru Javnog poziva, predviđena je tehnička podrška za 16 MSP. Okvirni period provođenja aktivnosti, odnosno pružanja tehničke podrške je 1. avgust – 30. novembar 2021. godine. Javni poziv ostaje otvoren do izbora 16 MSP zainteresovanih za tehničku podršku, a najkasnije do 1. avgusta 2021. godine. Javni poziv sa detaljnim informacijama se može preuzeti na web-stranici Ede: https://edabl.org/wp-content/uploads/2021/05/JP-za-tehni%C4%8Dku-podr%C5%A1ku-u-oblasti-energetske-efikasnosti-i-energetskog-menad%C5%BEmenta.pdf

Udruženje za razvoj NERDA je regionalna razvojna agencija za sjeveroistočnu BiH i odgovorna je za jačanje, koordinaciju i promociju ekonomskog razvoja sjeveroistočne BiH.

KONTAKTI

Adresa: M. i Ž. Crnogorčevića br. 5 75000 Tuzla - Bosna i Hercegovina
Tel: +387 35 369 900
Fax: +387 35 369 903
E-mail: nerda@nerda.ba

© Copyright NERDA 2016
Placeholder imagePlaceholder image