Current character set: utf8 NERDA 

Aktuelnosti

13.05.2019 - Završna prezentacija projekta

Placeholder image

Danas je u Tuzli održana završna prezentacija rezultata projekta „Srednjoškolci sjeveroistočne BiH u zajedničkoj promociji turističke ponude“, kojeg finansira Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a putem Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Projekat je provodilo Udruženje za razvoj NERDA zajedno sa 5 srednjih škola: Mješovita srednja škola Kalesija, Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, Tehnička škola Brčko distrikta BiH, Tehnički školski centar Zvornik, i Srednjoškolski centar „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik. Ovom prilikom su javnosti prezentirani rezultati projekta, kao i promotivni letak kojeg su učenici zajednički izradili. Iskustvo svih učesnika u projektu je izuzetno pozitivno i uz zahvale i čestitke svima uspješno je okončan još jedan zajednički projekat.

08.05.2019 - Posjeta učenika srednjih škola Hercegovini

Placeholder image

U sklopu projekta „Srednjoškolci sjeveroistočne BiH u zajedničkoj promociji turističke ponude“, kojeg finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Udruženje za razvoj NERDA će 7. i 8. maja organizovalo posjetu Hercegovini za učenike srednjih škola učesnica u projektu. Mješovita srednja škola Kalesija, Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, Tehnička škola Brčko distrikta BiH, Tehnički školski centar Zvornik, i Srednjoškolski centar „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik. Učenici su posjetili Trebinje, Mostar, Međugorje i Počitelj te se upoznali sa kulturno-historijskim naslijeđem svih naroda Bosne i Hercegovine, ali i imali priliku za druženje.

16.04.2019 - Studijsko putovanje u Bavarsku na temu „Modernizacija turističkog sektora”

Placeholder image

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini u okviru programa za unapređenje saradnje „Bayern - Fit for Partnership" organizuje studijsko putovanje u Bavarsku na temu „Modernizacija turističkog sektora”. Program se realizuje uz podršku Bavarskog ministarstva za privredu, razvoj i energiju, a organizacijski partneri u Njemačkoj su Društvo za unapređenje privredne saradnje Bavarske „Bayern International GmbH", te firma TUM-Tech GmbH. Studijsko putovanje se održava u periodu od 24. do 28. juna/lipnja 2019. godine. Program putovanja se sastoji od stručnih predavanja, posjeta firmama i referentnim objektima. Pri sastavljanu konačnog programa organizatori će uzeti u obzir profile prijavljenih učesnika i uskladiti ga s posebnim interesima učesnika, tako da će detaljni program uslijediti nakon formiranja delegacije učesnika.Popunjeni prijavni obrazac i upitnik je potrebno poslati najkasnije do utorka, 07.05.2019. na e-mail sanjin.purgic@ahk.ba. Broj mjesta je ograničen, a o konačnom sastavu delegacije i programu odlučuje komisija u Bavarskoj na osnovu prijava.

12.04.2019 - Održana sjednica Upravnog odbora projekta Danube S3 Cluster

Placeholder image

Udruženje za razvoj NERDA je u periodu od 11. do 12. aprila 2019. učestvovalo u 2. sjednici Upravnog odbora projekta Danube S3 Cluster, koja se održala u Mariboru u organizaciji Univerziteta Maribor. Na sastanku su prezentirane dosadašnje aktivnosti na projektu Danube S3 Cluster, dogovorena saradnja oko aktivnosti koje su u toku, te najavljene slijedeće aktivnosti, tačnije Poduzetnička fokus grupa o zdravoj hrani u Bukureštu, Rumunija, kao i EUSDR forum koji će također biti organizovan u Bukureštu u junu mjesecu. Projekat Danube S3 Cluster je podržan sredstvima Evropske unije kroz EU Interreg Dunavski transnacionalni program, a za glavni cilj ima stvaranje značajnih promjena razvijajući strategiju i program klastera Dunava S3 temeljen na angažmanu četverostrukog heliksa (Quadruple Helix approach) kao transnacionalnih strateških dokumenata usmjerenih na iskorištavanje veza između međusobnog jačanja specijalizacijskih područja diljem sektora.

11.04.2019 - Podjela promotivnih letaka na graničnom prelazu Rača

Placeholder image

U okviru projekta „Srednjoškolci sjeveroistočne BiH u zajedničkoj promociji turističke ponude“, kojeg finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a provodi Udruženje za razvoj NERDA, u proteklim mjesecima je realizirana obuka učenika srednjih škola iz oblasti grafičkog dizajna. Učenici iz srednjih škola: Tehnički školski centar Zvornik, Srednjoškolski centar „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik, Mješovita srednja škola Kalesija, Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, Tehnička škola Brčko distrikta BiH, su kroz obuku iz oblasti grafičkog dizajna zajednički izradili letak koji promovira turističke potencijale 5 gradova iz kojih dolaze. Danas, 11.04.2019., je organizirana posjeta graničnom prelazu BiH-Srbija (Rača), gdje su učenici putnicima/posjetiocima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu dijelili navedene promotivne letke, te time doprinijeli promociji ljepota svog zavičaja.

08.04.2019 - NERDA uzela učešće u 13. sastanku Savjeta BFC mreže Federacije

Placeholder image

U ponedjeljak 8.4.2019. godine u prostorijama Sarajevske razvojne agencije SERDA u Sarajevu je održan 13. sastanak Savjeta BFC mreže Federacije BiH. Savjet BFC Mreže Federacije BiH je tijelo koje rukovodi procesom certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem BFC SEE (Business Friendly Certificate in South East Europe) na području Federacije BiH. Savjet, kao i samu Mrežu, sačinjavaju predstavnici 6 institucija: Federalno ministarstvo rada, poduzetništva i obrta, Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH te razvojne agencije NERDA, SERDA, REZ i REDAH. Na današnjem sastanku su svi članovi Savjeta upoznati sa aktuelnostima u procesu u posljednjih nekoliko mjeseci, te o aktivnostima Regionalnog Savjeta BFC mreže. Tehnički sekretarijat BFC mreže Federacije BiH je informisao Savjet o trenutnom stanju procesa certifikacije općina i gradova i planiranim aktivnostima u narednom periodu. Razmatrano je i nekoliko ideja koje bi omogućile unapređenje cijelog procesa te bolju promociju certificiranih jedinica lokalne samouprave. Izraženo je zadovoljstvom trenutnim statusom procesa te interesom općina i gradova u Federaciji BiH za certifikacijom.

03.04.2019 - Radionica u Bukureštu

Placeholder image

U okviru projekta "Dijalog o procesu energetske tranzicije na Zapadnom Balkanu", kojeg finansira Federalno ministarstvo održivosti i turizma Republike Austrije, Udruženje za razvoj NERDA je uzelo učešće u radionici pod nazivom "Planiranje čiste energetske tranzicije" u Bukureštu. Domaćin radionice je bio partner u projektu EPG - Energy Policy Group iz Bukurešta.

01.04.2019 - NERDA i Općina Orašje na završnoj konferenciji ILO-a u Sarajevu

Placeholder image

Udruženje za razvoj NERDA je sa jednim od partnera iz Lokalnog partnerstva za upošljavanje u Posavini, Općinom Orašje, učestvovalo u završnoj konferenciji Projekta "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH", kojeg je organizirala Međunarodna organizacija rada u Sarajevu, 01.04.2019. Projekat kojeg je NERDA sa partnerima realizirala na području Općine Orašje je jedan od 19 podržanih projekata, koji je rezultirao uspostavom lokalnog partnerstva. Na završnoj konferenciji je upriličeno i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i saradnji između lokalnih partnerstava za zapošljavanje, kojim je postavljen temelj eventualne buduće saradnje među lokalnim partnerstvima za zapošljavanje.

29.03.2019 - Podjela promotivnih letaka na graničnom prelazu Orašje-Županja

Placeholder image

U okviru projekta „Srednjoškolci sjeveroistočne BiH u zajedničkoj promociji turističke ponude“, kojeg finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a provodi Udruženje za razvoj NERDA, u proteklim mjesecima je realizirana obuka učenika srednjih škola iz oblasti grafičkog dizajna. Učenici iz srednjih škola: Tehnički školski centar Zvornik, Srednjoškolski centar „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik, Mješovita srednja škola Kalesija, Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, Tehnička škola Brčko distrikta BiH, su kroz obuku iz oblasti grafičkog dizajna zajednički izradili letak koji promovira turističke potencijale 5 gradova iz kojih dolaze. U petak, 29.03.2019. je organizirana posjeta graničnom prelazu Orašje-Županja, gdje su učenici putnicima/posjetiocima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu dijelili navedene promotivne letke, te time doprinijeli promociji ljepota svog zavičaja.

21.03.2019 - Prezentacija USAID WHAM programa za dodjelu bespovratnih (grant) sredstava

Placeholder image

Projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Udruženjem za razvoj NERDA organizuje zvaničnu prezentaciju programa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID-a) pod nazivom “Razvoj radne snage i veći pristup tržištima” (eng. Workforce and Higher Access to Markets Activity – WHAM). Prezentacija će se održati u četvrtak 28.03.2019. godine u 13:00 sati u zgradi Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla na III spratu (Adresa: M. i Ž. Crnogorčevića br. 7, 75000 Tuzla). Tokom prezentacije predstavnici USAID WHAM programa predstaviće mogućnosti prijave za novi javni poziv za podršku kompanija iz sektora metala, drveta i tekstila/obuće putem bespovratnih (grant) sredstava.

12.03.2019 - Prva poduzetnička Fokus grupa na temu „Poslovni modeli u kojima djeluje cirkularna ekonomija“

Placeholder image

U okviru EU Interreg Dunavskog Transnacionalnog programa i projekta "Transnacionalna saradnja poljoprivredno-prehrambenih klastera temeljena na pristupu pametne specijalizacije u Dunavskoj regiji – Danube S3 klaster", koji sufinansira EU (ERDF, IPA, ENI) , danas je u Tuzli održana prva poduzetnička Fokus grupa na temu „Poslovni modeli u kojima djeluje cirkularna ekonomija“. Organizator dogadjaja je Udruženje za razvoj NERDA, kao jedan od 15 partnera na projektu „ Danube S3 klaster". U radu Fokus grupe čestvovalo je 40 učesnika .

28.02.2019 - Radionica za projektne partnere u BiH koji implementiraju projekte u okviru Danube programa

Placeholder image

U okviru EU Interreg Dunavskog transnacionalnog programa, danas je u Sarajevu održan implementacijski seminar u organizaciji Direkcije za evropske integracije i Ministarstva finansija i trezora BiH, za korisnike grant sredstava iz 2. poziva pomenutog Programa. Predstavnici NERDA-e, kao partneri u realizaciji projekta "Transnacionalna saradnja poljoprivredno-prehrambenih klastera temeljena na pristupu pametne specijalizacije u Dunavskoj regiji – Danube S3 klaster" su uzeli učešće, te su upozati sa procedurama provedbe projektnih aktivnosti, izvještavanja, evidentiranja troškova, kao i pravila komunikacije i vidljivosti.

19.02.2019 - Dodjela certifikata učenicima

Placeholder image

Nakon što je okončan i peti modul obuke iz grafičkog dizajna za učenike pet srednjih škola, danas je u prostorijama Tehničkog školskog centra Zvornik upriličena dodjela certifikata polaznicima obuke. Obuka je origanzirana u okviru projekta „Srednjoškolci sjeveroistočne BiH u zajedničkoj promociji turističke ponude“, kojeg finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, aprovode Udruženje za razvoj NERDA i škole: Srednjoškolski centar „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik; Mješovita srednja škola Kalesija; Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla; Tehnička škola Brčko distrikta BiH i Tehnički školski centar Zvornik. Učenici koji su uspješno prošli obuku su pripremili promotivni letak, koji će se koristiti za promociju turističkih potencijala sjeveroistočne BiH.

06.02.2019 - Četvrta obuka za učenike srednjih škola

Placeholder image

Danas su u Brčkom Udruženje za razvoj NERDA i Tehnička škola Brčko bili domaćini četvrte obuke za učenike pet srednjih škola uključenih u provedbu projekta „Srednjoškolci sjeveroistočne BiH u zajedničkoj promociji turističke ponude“, kojeg finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Srednje škole koje učestvuju u projektu su: Srednjoškolski centar „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik; Mješovita srednja škola Kalesija; Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla; Tehnička škola Brčko distrikta BiH i Tehnički školski centar Zvornik. Na današnjoj obuci su učenici zajednički finalizirali izgled promotivnog letka, koji će se koristiti za promociju turističkih potencijala sjeveroistočne BiH.

10.12.2018 - Treća obuka za učenike srednjih škola

Placeholder image

Danas su u Ugljeviku Udruženje za razvoj NERDA i Srednjoškolski centar „Mihailo Petrović Alas“ bili domaćini treće obuke za učenike pet srednjih škola uključenih u provedbu projekta „Srednjoškolci sjeveroistočne BiH u zajedničkoj promociji turističke ponude“, kojeg finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Srednje škole koje učestvuju u projektu su: Srednjoškolski centar „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik; Mješovita srednja škola Kalesija; Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla; Tehnička škola Brčko distrikta BiH i Tehnički školski centar Zvornik. Današnja obuka je imala za cilj da grupi od 30 učenika završnih razreda iz pet navedenih srednjih škola približi oblast grafičkog dizajna i pripremi ih za samostalnu izradu reklamnog materijala koji će se koristiti za promociju turističkih potencijala sjeveroistočne BiH.

30.11.2018 - Druga obuka za učenike srednjih škola

Placeholder image

JU Mješovita srednja škola Kalesija je zajedno sa NERDA-om danas bila domaćin druge obuke za učenike pet srednjih škola uključenih u provedbu projekta „Srednjoškolci sjeveroistočne BiH u zajedničkoj promociji turističke ponude“, kojeg finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Današnja obuka je predstavljala nastavak uvodnog predavanja, te je grupa od 30 učenika završnih razreda iz pet srednjih škola iz Tuzle, Kalesije, Zvornika, Brčkog i Ugljevika imala priliku da se upozna sa Corel Draw programom i da radi na praktičnoj primjeni stečenih znanja. Učenici škole domaćina su predstavili svoj grad i upoznali vršnjake iz susjednih gradova sa istorijom i znamenitostima Kalesije. Uslijediće nastavak obuke, kako bi učenici unaprijedili svoja znanja i zajednički izradili reklamni materijal koji će se korisiti za promociju turističkih potencijala sjeveroistočne BiH.

28.11.2018 - Priprema projekta prekogranične saradnje

Placeholder image

Danas je u Općini Nijemci, Hrvatska održan sastanak partnerskih institucija koje zajednički pripremaju projektni prijedlog za 2. poziv u okviru Interreg CBC Programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Općina Nijemci, Turistička zajednica Nijemci, Grad Tuzla, Udruženje za razvoj NERDA i Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore su zajednički razarđivali projektne aktivnosti i dogovorili nastavak saradnje u oblasti obnove turističke infrastrukture u prekograničnom području.

22.11.2018 - Danas u Tuzli održan Regionalni energetski forum REF2018

Placeholder image

U okviru projekta „Western Balkans Energy Transition Dialogue – WeBET“, kojeg u BiH implementira Udruženje za razvoj NERDA Tuzla, a podržava Federalno ministarstvo održivosti i turizma Republike Austrije, dans je u Tuzli održan Regionalni energetski forum. Bio je ovo stručni skup sa ciljem iniciranja aktivne participacije učesnika kroz dvije tematske sesije čime se realizuje misija REF-a kao „regionalne platforme za energetsku tranziciju“ koja omogućava interaktivni dijalog ključnih aktera sektora o ovoj strateški važnoj razvojnom tematici. Danas je na Forumu bilo preko 100 učesnika iz zemlje i regiona, koji su imali priliku čuti izlaganja i diskutirati na teme: „Energetska tranzicija: prilike i izazovi“ i „Integracija obnovljih izvora električne energije“.

Udruženje za razvoj NERDA je regionalna razvojna agencija za sjeveroistočnu BiH i odgovorna je za jačanje, koordinaciju i promociju ekonomskog razvoja sjeveroistočne BiH.

KONTAKTI

Adresa: M. i Ž. Crnogorčevića br. 5 75000 Tuzla - Bosna i Hercegovina
Tel: +387 35 369 900
Fax: +387 35 369 903
E-mail: nerda@nerda.ba

© Copyright NERDA 2016
Placeholder imagePlaceholder image