Aktuelnosti

27.04.2017 - NERDA domaćin sjednice Udruženja OIE

Placeholder image

Udruženje za razvoj NERDA je danas bilo domaćin sjednice Udruženja/Udruge za obnovljive izvore energije, koja djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine. Na sjednici je bilo govora o primjeni Zakona o energijskoj efikasnosti/učinkovitosti u Federaciji BiH, radu na izradi okvirne energetske strategije BiH, kao i drugim aktivnostima u sektoru. NERDA je ujedno najavila i treći Regionalni energetski forum koji se doržava u Tuzli 24. i 25. maja ove godine.

Placeholder image

Adižes South East Europe (ASEE) i Udruženje za razvoj NERDA najavljuju seminar „Porodične kompanije“ koji će biti održan u prostorijama NERDA-e, M. i Ž. Crnogorčevića 5, Tuzla, 16.05.2017. godine s početkom u 9:30 h.

Više o seminaru i uslovima učešća klikom na poziv i prijavni obrazac.

13.04.2017 - Premijer Tuzlanskog kantona i Ministri u posjeti NERDA-i

Placeholder image

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena Premijerom, Begom Gutićem, posjetila je danas Udruženje za razvoj NERDA. U pratnji Premijera Gutića su bili i Ministar finansija i Ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona. Ovom prilikom su predstavljeni projekti koje je NERDA realizirala u prethodoj godini na području Tuzlanskog kantona, a koji su primarno bili fokusirani na podršku razvoju poduzetništva, ali i na upravljanje rizicima u slučajevima katastrofa. Premijer i Ministri su iskazali zadovoljstvo sa ostvarnim rezultatima, kao i sa dugogodišnjom saradnjom sa NERDA-om. Usaglašeni su načini za unapređenje saradnje u narednom periodu, kao i nove zajedničke inicijative usmjerene ka malim i srednjim preduzećima i otvaranju novih radnih mjesta.

12.04.2017 - Posjeta Ambasadora Lars-Gunnar Wigemarka Tuzli

Placeholder image

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, danas je posjetio BIT Centar u Tuzli. Ambasador je posjetio BIT Centar 4 koji je obnovljen i opremljen u okviru EU projekta BESt4SMEs, koji je implementirala NERDA u saradnji sa JP BIT Centar, Gradom Tuzla i Općinama Srebrenik i Kalesija. Pored toga, predstavljeni su i drugi značajni rezultati projekta i obavljeni razgovori s mladim poduzetnicima i zaposlenicima IT kompanija o preprekama s kojima se suočavaju u njihovom poslovanju u BiH.

31.03.2017 - Održana redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja za razvoj NERDA

Placeholder image

Upravni odbor Udruženja za razvoj NERDA je danas u Tuzli održao svoju 55. redovnu sjednicu. Upravni odbor je informisan o aktivnostima koje je Udruženje za razvoj NERDA provodilo u periodu između dvije sjednice Upravnog odbora. Pored tog, Upravni odbor je usvojio izvještaje o radu i finansijskom poslovanju Udruženja za prethodnu godinu.

29.03.2017 - U NERDA-i održan Okrugli sto na temu „Izazovi i mogućnosti razvoja IT sektora u sjeveroistočnoj BiH“

Placeholder image

U prostorijama NERDA-e u Tuzli je 29.03.2017. održan Okrugli sto na temu „Izazovi i mogućnosti razvoja IT sektora u sjeveroistočnoj BiH“. Sudionicima Okruglog stola je prezentiran model podrške projekta MarketMakers razvoju IT sektora u BiH, kao i iskustva u prijenosu modernih i praktičnih znanja u domenu informacionih tehnologija i poslovnih vještina. Cilj Okruglog stola je takođe bio da se razgovara o ograničenjima i šansama u IT sektoru, povećanju izvoznih mogućnosti IT sektora, udruživanju, povezivanju i jačanju pregovaračke pozicije te saradnji sa kantonalnim i općinskim upravama. Implementaciju projekta MarketMakers podržava Vlada Švicarske.

21.03.2017 - Održan 10. sastanak BFC Mreže FBiH

Placeholder image

U prostorijama agencije REZ u Zenici je u ponedjeljak 20.3.2017. godine održan 10. sastanak Savjeta BFC Mreže Federacije BiH, koja kontinuirano radi na provođenju procesa cerifikacije općina i gradova s povoljnim poslovnim okruženjem na području Federacije BiH u sklopu regionalnog programa BFC certifikacije. Na sastanku se razgovaralo o aktuelnostima u procesu certifikacije općina i gradova s povoljnim okruženjem. Dogovorene su zajedničke smjernice rada Mreže u narednom periodu kako bi se kroz promociju procesa i kontakte sa međunarodnim organizacijama nastavilo raditi na unapređenju procesa certifikacije. Trenutno je 6 jedinica lokalne samouprave koje su nosioci BFC certifikata u Federaciji BiH (Bihać, Bosanska Krupa, Goražde, Sanski Most, Tešanj, Žepče). U procesu evaluacije se trenutno nalazi 9 općina i gradova i izvjesno je da se u narednom periodu mogu očekivati nove jedinice lokalne samouprave sa prestižnim BFC certifikatom.

20.03.2017 - NERDA učestvovala u BFC SEE misiji u Ukrajini

Placeholder image

Predstavnica Udruženja za razvoj NERDA je uzela učešće u misiji koju je NALED organizirao na zahtjev projekta U-LEAD kojeg u Ukrajini provodi GIZ. Misija sa nazivom "Provjera primjenljivosti BFC SEE metodologije u Ukrajini" je trajala od 07. do 17. marta. BFC Tim u kojem je učestvovala NERDA je u drugoj nedjelji misije boravio u regiji Lviv i obavio posjete gradovima i opštinama: Lviv, Sydova Vyshnya, Mostyska, Shehyni, Truskavets i Drohobych. Po okončanju posjeta gradovima i opštinama i konsultacija sa predstavnicima lokalnih vlasti, u Kijevu je za projekat U-LEAD organizirana prezentacija inicijalnih nalaza i rezultata sa terena.

14.02.2017 - Informacija o pozivu za mala i srednja preduzeća u okviru EU projekta Ready2Go

Placeholder image

Evropska komisija i Evropska agencija za mala i srednja preduzeća (EASME) pokrenule su pilot projekat Ready2Go čiji je cilj podržati internacionalizaciju evropskih preduzeća i njihovo aktivnije uključivanje na pet ciljanih inostranih tržišta izvan EU (Kamerun, Kanada, Čile, Indija, SAD i potencijalno Argentina ili Egipat). Projekat sprovodi međunarodni konzorcijum čiji je voditelj Promos – Specijalna agencija za međunarodne aktivnosti Privredne komore Milana, Italija. U okviru pomenutog projekta otvoren je Javni poziv za mala i srednja preduzeća i sve relevantne informacije možete naći na web stranici projekta www.b2match.eu/ready2go Tekst Javnog poziva dostupan je na linku https://www.b2match.eu/system/ready2go/files/Ready2Go_-_Call_for_Applicants.pdf?1485870886 Zainteresirana preduzeća trebaju dostaviti svoje prijave online putem navedene web stranice do 17. marta, 2017.

01.02.2017 - Završna evaluaciona radionica Projekta "Festival obnovljivih izvora energije srednjih škola"

Placeholder image

Danas je u prostorijama Tehničke škole Brčko distrikta BiH održana završna evaluaciona radionica projekta „Festival obnovljivih izvora energije srednjih škola u BiH 2016“ kojeg podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH. U radionici su pored NERDA-e koja je nositelj projekta učestvovali predstavnici srednjih škola iz regije koje su aktivno sudjelovale u projektnim aktivnostima. Evaluacija je pokazala da je projekat ispunio očekivanja svih učesnika i u potpunosti opravdao svoju svrhu te značajno doprinio povezivanju škola, nastavnog osoblja i učenika srednjih škola. Pored toga, projektni partneri su dogovorili nastavake saradnje kroz nove projekte i zajedničke nastupe na sličnim festivalima, izložbama i takimičenjima.

25.01.2017 - STALNO OTVOREN Javni poziv gradovima i općinama FBiH za učešće u BFC SEE Programu

Placeholder image

BFC Mreža Federacije BiH za povoljno poslovno okruženje obavještava sve zainteresirane gradove i općine u FBiH da je Javni poziv za učešće u regionalnom programu Certifikacija općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) stalno otvoren. Općine i gradovi koji se uključe u program dobijaju regionalni rang konkurentnosti prema ocjeni kvaliteta usluga koje pružaju investitorima i privrednicima, konkretne smjernice za unapređenje poslovanja, kao i priliku da učestvuju u regionalnoj razmjeni najboljih praksi. Prijavni obrasci su dostupni na: http://www.nerda.ba/bfc.php

21.12.2016 - NERDA učestvovala u BFC verifikaciji Grada Leskovca

Placeholder image

Predstavnica NERDA-e je kao član Regionalne verifikacione komisije za Program BFC SEE (certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem) 21.12.2016. bila u posjeti Gradu Leskovcu, Srbija. Budući da je Grad Leskovac u procesu re-certifikacije zakazana je verifikaciona provjera koja je obavljena uz prisustvo velikog broja predstavnika Gradskih uprava, ALER-a, članova Savjeta za razvoja Grada, kao i privrednika.

20.12.2016 - Sastanka projektnog tima Festivala OIE

Placeholder image

Danas je u prostorijama NERDA-e održan treći sastanak projektnog tima u sklopu projekta "Festival obnovljivih izvora energije srednjih škola BiH 2016", kojeg podržava Ambasada SAD-a u BiH. Pored predstavnika NERDA-e sastanku su prisustvovali predstavnici škola učesnica u projektu, a zajednički su rezimirane aktivnosti realizovane u 2016. godini, te se vodila o diskusija o nastavku aktivnosti i saradnje u 2017.

19.12.2016 - NERDA obavila nadzornu posjetu Općini Tešanj u BFC SEE Programu

Placeholder image

Budući da je NERDA članica Mreže za povoljno poslovno okruženje FBiH, koja je dio Regionalnog programa certificiranja općina/gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem BFC SEE, dana 19.12.2016. predstavnice NERDA-e kao certificirani verifikator u Programu je obavila nadzornu posjetu Općini Tešanj. Općina Tešanj je prije godinu dana ispunila uvjete za sticanje BFC standarda i ovo je bila redovna nadzorna posjeta koja za svrhu ima praćenje rada Općine u pravcu održavanja nivoa pružanja usluga privrednicima i ulagačima prema uvjetima BFC standarda.

15.12.2016 - Predstavljanje projekata u oblasti Upravljanja rizicima u slučajevima katastrofe

Placeholder image

U organizaciji NERDA-e danas je održana finalna radionica na temu Upravljanje rizicima u slučajevima katastrofe. Na radionici je 7 odabranih Općina prezentiralo prijedloge projekata koje su pripremile u saradnji sa NERDA-om, a koji se odnose na smanjenje rizika i prevencije od poplava, kao i zaštite poslovnih subjekata u svojim općinama. Također, učesnici radionice (predstavnici relevantnih općinskih odjela kao i saradnici na projektu) su imali priliku razgovarati o prevenciji rizika te razmijenili iskustava sa predstavnicima Općina koje su svoje projektne ideje realizovali u 2015. godini. Ovu aktivnost podržava Vlada Švicarske.

08.12.2016 - Održana XVI redovna sjednica Skupštine Udruženja za razvoj NERDA

Placeholder image

Danas, 08.12.2016. u Tuzli je održana XVI redovna sjednica Skupštine Udruženja za razvoj NERDA na kojoj su članovi Skupštine usvojili Izvještaj o radu Upravnog odbora za period januar-decembar 2016 te su informisani o aktivnostima, rezultatima i finansijskom poslovanju Udruženja u proteklom periodu. Na pomenutoj sjednici je izvršeno i reimenovanje predsjednika i potpredsjednika Skupštine i članova Upravnog odbora NERDA-e. Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjim djelovanjem, kao i podnošenjem novih razvojnih inicijativa.

06.12.2016 - NERDA učestvuje u F2F događaju NVO Platforme za smanjenje rizika od prirodnih i drugih nesreća

Placeholder image

U periodu od 6. do 8.12.2016. predstavnica NERDA-e učestvuje u radu NVO Platforme za smanjenje rizika od prirodnih i drugih nesreća i otpornosti urbanih područja na katastrofe (Swiss NGO DRR Platform Urban DRR and Urban Resilience) u Thunu, Švicarska. NERDA je predstavila primjer dobre prakse: Inovativni model saradnje između općina i malih i srednjih preduzeća u oblasti smanjenja rizika od katastrofa te ostvarene rezultate. Ovom prilikom biće predstavljene različite perspektive velikog broja stručnjaka o rizicima u urbanim područjima, kao i različiti pristupi i praktični primjeri u njihovom smanjenju i otklanjaju.

01.12.2016 - Održan Festival obnovljivih izvora energije srednjih škola BiH 2016

Placeholder image

U prostorijama Elektrotehničke škole u Tuzli je danas održan Festival obnovljivih izvora energije srednjih škola u BiH 2016. Festival je organiziran u sklopu projekta kojeg NERDA provodi uz podršku Ambasade SAD u BiH. U Fstivalu je bilo preko 200 učesnika i to učenika i profesora, ali i nevladinih organizacija i jedinica lokalne samouprave. Na Festivalu su izložena 22 rada koje su pripremili učenici iz škola učesnica u projektu: Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, Srednja strukovna škola Orašje, Tehnička škola Brčko distrikta BiH, Mješovita srednja škola Kalesija, Tehnički školski centar Zvornik, i Srednjoškolski centar „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik. Stručni žiri je odabrao 9 najboljih radova u tri kategorije: (1) obnovljivi izvori energije, (2) energetska efikasnost, i (3) LED tehnologija.

28.11.2016 - Info dan BFC SEE Programa

Placeholder image

BFC Mreža Federacije Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak 28.11.2016. godine u Sarajevu organizirala Info dan o BFC programu certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem. Info dan je organiziran u okviru aktuelnog otvorenog Javnog poziva za gradove i općine na području Federacije Bosne i Hercegovine da se uključe u proces certificiranja. Poziv je otvoren do 14.12.2016. godine. Ovo je bila prilika za sve jedinice lokalne samouprave da se detaljnije upoznaju sa BFC programom certifikacije, značajem ovog procesa, te samim tokom certifikacije i pojedinim kriterijima. Udruženje za razvoj NERDA je uzelo učešće u Info danu prezentirajući kriterije koje općine/gradovi treba da ispune u procesu certifikacije.

22.11.2016 - Monitoring Ambasade SAD-a

Placeholder image

Danas su u posjeti Udruženju za razvoj NERDA bile predstavnice Ambasade SAD-a u BiH, koja podržava projekat "Festival obnovjivih izvora energije srednjih škola u BiH 2016". Posjeta je bila u svrhu monitoringa provedbe projekta, prilikom koje su razmotreni programski i finansijki aspekti provedbe ugovora o grantu te Je utvrđeno da se projekat u cjelosti provodi u skladu sa ugovornim uslovima kao i to da se ispunjavaju ciljevi projekta.

Udruženje za razvoj NERDA je regionalna razvojna agencija za sjeveroistočnu BiH i odgovorna je za jačanje, koordinaciju i promociju ekonomskog razvoja sjeveroistočne BiH.

KONTAKTI

Adresa: M. i Ž. Crnogorčevića br. 5 75000 Tuzla - Bosna i Hercegovina
Tel: +387 35 369 900
Fax: +387 35 369 903
E-mail: nerda@nerda.ba

© Copyright NERDA 2016
Placeholder imagePlaceholder image