Aktuelnosti

Placeholder image

U sklopu projekta „Partnerstvo za upošljavanje u Posavini (LPZ)“, kojeg finansira Evropska unija danas je objavljen Javni poziv neuposlenim licima sa evidencije Službe za upošljavanje Županije Posavske da se prijave za učešće u Programima stručnog osposobljavanja uza zanimanja: stolar, CNC operater i mesar. Ciljnu grupu po ovom Javnom pozivu čine neuposlena lica sa srednjom stručnom spremom, dok će prioritet imati: mladi (do 30 godina), žene, osobe preko 45 godina, osobe sa invaliditetom, korisnici socijalne pomoći, kao i drugi pripadnici osjetljivih grupa koji su neuposleni. Krajnji rok za dostavljanje prijave sa pratećom dokumentacijom po ovom Javnom pozivu je 12.10.2017. godine, a kompletan tekst Poziva i obrazac Prijave je dostupan na www.orasje.ba i www.nerda.ba.

08.09.2017 - Komisija za pripremu Javnog poziva održala sastanak

Placeholder image

Komisija za pripremu Javnog poziva za neuposlene za prijavu učešća u Programima stručnog osposobljavanja je danas održala sastanak u Orašju u svrhu finalizacije Poziva i njegove pripreme za objavu. Predstavnici institucija koje učestvuju u provedbi EU projekta "Partnerstvo za upošljavanje u Posavini" su na bazi iskustva, prikupljenih podataka od poduzeća budućih poslodavaca, te na bazi nastavnog plana i programa definirala tekst Javnog poziva. Cilj provođenja Programa stručnog osposobljavanja po ovom Javnom pozivu je sticanje znanja i vještina potrebnih radi stupanja u radni odnos, a predviđeno je da 5 neuposlenih osoba pohađa Program stručnog osposobljavanja za zanimanje stolar, 30 za zanimanje mesar, te 5 za zanimanje CNC operater. Poziv će biti objavljen u medijima početkom naredne sedmice.

30.08.2017 - Održana Uvodna konferencija projekta "Partnerstvo za upošljavanje u Posavini"

Placeholder image

Danas je u Orašju održana Uvodna konferencija projekta „Partnerstvo za upošljavanje u Posavini (LPZ) “, kojeg finansira Evropska unija kroz program „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, kojeg provodi Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization – ILO). Nositelj projekta je Udruženje za razvoj NERDA, dok su partneri: Općina Orašje, Služba za upošljavanje Županije Posavske, Srednja strukovna škola Orašje i preduzeća: NEXUS BH, SKELE COMERC i PRIMA VIP. Na današnjoj konferenciji je javnosti predstavljen projekat, kao i rezultati koje učesnici u projektu planiraju ostvariti u narednih 14 mjeseci, a to je prije svega: otvaranje 30 novih radnih jesta i obuka najmanje 40 neuposlenih lica za zanimanja stolar, CNC operater i mesar. Preko 50 aktera na tržištu rada u Posavini je uzelo učešće u današnjoj konferenciji.

18.08.2017 - Prilika za firme iz BiH - Javni poziv u projektu "Dijaspora za razvoja"

Placeholder image

Od početka avgusta 2017. godine otvoren je Javni poziv za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu prenosa znanja i vještina dijaspore u okviru Projekta „Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u Bosni i Hercegovini: Dijaspora za razvoj“. Kroz ovaj javni poziv pružiće se podrška projektima koji imaju za cilj da kroz produktivne poslovne veze s dijasporom, doprinesu uvođenju novih tehnologija, unapređenju konkurentnosti, rastu tržišta, poslovnoj ekspanziji, povećanju investicija u BiH te stvaranju novih radnih mjesta. Poziv ostaje otvoren do utroška sredstava, a sve detalje i obrasce za prijavu zainteresirani mogu pronaći na www.ba.undp.org

17.08.2017 - Nastavak saradnje sa Vladom Tuzlanskog kantona

Placeholder image

Dosadašnje aktivnosti i plan buduće saradnje bili su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra razvoja i poduzetništva Osmana Puškara sa predstavnicima Udruženja za razvoj NERDA. Kako je premijer Gutić istaknuo tokom sastanka, NERDA je jedna od rijetkih nevladinih organizacija koja je, upravo zahvaljujući svojim dosadašnjim aktivnostima na planu podrške privrednicima i poboljšanju poslovnog ambijenta, kao i postignutim rezultatima, zadržana u okvirima budžeta Tuzlanskog kantona. Direktor NERDA-e Enes Drljević zahvalio se premijeru na pozitivnoj ocjeni dosadašnje saradnje, te ukazao na dodatne mogućnosti kako bi se ta saradnja proširila i eventualno dodatno unaprijedila.

14.07.2017 - Sastanak LEP projektnog tima

Placeholder image

Danas je u Orašju u prostorijama Centra za poduzetništvo Općine Orašje održan prvi sastanak projektnog tima u sklopu provedbe projekta „Partnerstvo za upošljavanje u Posavini (LPZ)“. Provedba projekta je počela 19.06.2017. godine i trajaće 14 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 171.120,82 EUR, od čega Evropska unija sufinansira 153.909,82 EUR ili 89,94% ukupnih troškova. Projekat se provodi u okviru Programa kojeg u BiH realizuje Međunarodna organizacija rada. Nositelj projekta je Udruženje za razvoj NERDA, a partneri su: Općina Orašje, Srednja strukovna škola Orašje, Služba za upošljavanje ŽP, te firme: NEXUS BH, SKELE COMERC i PRIMA VIP. Na današnjem sastanku je zvanično uspostavljen projektni tim, ažuriran je Plan aktivnosti i dinamika provedbe, te su dogovorene i potvrđene uloge i obaveze svih partnera, kao i način komunikacije.

25.05.2017 - Drugi dan Regionalnog energetskog foruma – REF 2017

Placeholder image

Drugi dan Regionalnog energetskog foruma – REF 2017 bio je posvećen sigurnosti snabdijevanja i integraciji u tržišta električne energije jugoistočne Evrope te iskustvima u u trgovanju električnom energijom u Regionu. Ove godine Forum je zabilježio učešće 21 međunarodnog govornika i moderatora i oko 170 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Kine, Finske, Poljske, Njemačke, Belgije, Austrije, a među njima su bili i predstavnici nekih od najvećih energetskih kompanija kao što su Global Power Group-Amec Foster Wheeler, Shanghai Electric Group Company i druge.

24.05.2017 - Otvoren Regionalni energetski forum REF2017

Placeholder image

Danas je u Tuzli otvoren 3. Regionalni energetski forum – REF 2017. Realizaciju Foruma ove godine podržala je European Climate Foundation, a implementator projekta je Udruženje za razvoj NERDA. Tematski fokus REF 2017 je implementacija Sporazuma o Energetskoj zajednici u novim okolnostima, velika ulaganja o nove energetske objekte na Zapadnom Balkanu, potrošnja energije i druge teme od kojih se očekuje da podstaknu diskusije i konstruktivnu razmjenu ideja i stavova o važnim pitanjima razvoja energetskog sektora te preduslova za realizaciju prijeko potrebnih velikih investicija u regionu. Poseban dio Foruma je Poster sesija na kojoj mladi stručnjaci predstavljaju ideje i stručne radove koji mogu doprinijeti energetskoj tranziciji.

24.05.2017 - Nagrađeni mladi stručnjaci u okviru REF 2017

Placeholder image

Poseban događaj u okviru REF 2017 bio je prilika za oko 20 mladih stručnjaka iz zemlje i Regiona, koji su na natječaj REF-a prijavili 12 grupnih i individualnih radova te predstavili projekte kojima doprinose procesu energetske tranzicije. Priliku da predstave svoje radove i projekte imali su predstavnici privatnih i javnih univerziteta te kompanija iz BiH i susjednih zemalja. Nagrađena su četiri izvrsna rada. Prvo mjesto osvojile su Lejla Imširović i Jasna Nuhić sa International Burch University Sarajevo, a drugonagrađeni je Benjamin Cavrić, student II ciklusa Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli. S obzirom na izuzetan kvalitet i entuzijazam mladih stručnjaka, treće mjesto podijelili su: Azrina Avdić, pripravnica u RMU Banovići i Damir Prljača, mladi stručnjak u oblasti šumarstva. Simbolične novčane nagrade dodijeljene su ovim mladih stručnjacima kao poticaj za njihov dalji stručni angažman i djelovanje u oblasti energetike.

27.04.2017 - NERDA domaćin sjednice Udruženja OIE

Placeholder image

Udruženje za razvoj NERDA je danas bilo domaćin sjednice Udruženja/Udruge za obnovljive izvore energije, koja djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine. Na sjednici je bilo govora o primjeni Zakona o energijskoj efikasnosti/učinkovitosti u Federaciji BiH, radu na izradi okvirne energetske strategije BiH, kao i drugim aktivnostima u sektoru. NERDA je ujedno najavila i treći Regionalni energetski forum koji se doržava u Tuzli 24. i 25. maja ove godine.

13.04.2017 - Premijer Tuzlanskog kantona i Ministri u posjeti NERDA-i

Placeholder image

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena Premijerom, Begom Gutićem, posjetila je danas Udruženje za razvoj NERDA. U pratnji Premijera Gutića su bili i Ministar finansija i Ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona. Ovom prilikom su predstavljeni projekti koje je NERDA realizirala u prethodoj godini na području Tuzlanskog kantona, a koji su primarno bili fokusirani na podršku razvoju poduzetništva, ali i na upravljanje rizicima u slučajevima katastrofa. Premijer i Ministri su iskazali zadovoljstvo sa ostvarnim rezultatima, kao i sa dugogodišnjom saradnjom sa NERDA-om. Usaglašeni su načini za unapređenje saradnje u narednom periodu, kao i nove zajedničke inicijative usmjerene ka malim i srednjim preduzećima i otvaranju novih radnih mjesta.

12.04.2017 - Posjeta Ambasadora Lars-Gunnar Wigemarka Tuzli

Placeholder image

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, danas je posjetio BIT Centar u Tuzli. Ambasador je posjetio BIT Centar 4 koji je obnovljen i opremljen u okviru EU projekta BESt4SMEs, koji je implementirala NERDA u saradnji sa JP BIT Centar, Gradom Tuzla i Općinama Srebrenik i Kalesija. Pored toga, predstavljeni su i drugi značajni rezultati projekta i obavljeni razgovori s mladim poduzetnicima i zaposlenicima IT kompanija o preprekama s kojima se suočavaju u njihovom poslovanju u BiH.

31.03.2017 - Održana redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja za razvoj NERDA

Placeholder image

Upravni odbor Udruženja za razvoj NERDA je danas u Tuzli održao svoju 55. redovnu sjednicu. Upravni odbor je informisan o aktivnostima koje je Udruženje za razvoj NERDA provodilo u periodu između dvije sjednice Upravnog odbora. Pored tog, Upravni odbor je usvojio izvještaje o radu i finansijskom poslovanju Udruženja za prethodnu godinu.

29.03.2017 - U NERDA-i održan Okrugli sto na temu „Izazovi i mogućnosti razvoja IT sektora u sjeveroistočnoj BiH“

Placeholder image

U prostorijama NERDA-e u Tuzli je 29.03.2017. održan Okrugli sto na temu „Izazovi i mogućnosti razvoja IT sektora u sjeveroistočnoj BiH“. Sudionicima Okruglog stola je prezentiran model podrške projekta MarketMakers razvoju IT sektora u BiH, kao i iskustva u prijenosu modernih i praktičnih znanja u domenu informacionih tehnologija i poslovnih vještina. Cilj Okruglog stola je takođe bio da se razgovara o ograničenjima i šansama u IT sektoru, povećanju izvoznih mogućnosti IT sektora, udruživanju, povezivanju i jačanju pregovaračke pozicije te saradnji sa kantonalnim i općinskim upravama. Implementaciju projekta MarketMakers podržava Vlada Švicarske.

Udruženje za razvoj NERDA je regionalna razvojna agencija za sjeveroistočnu BiH i odgovorna je za jačanje, koordinaciju i promociju ekonomskog razvoja sjeveroistočne BiH.

KONTAKTI

Adresa: M. i Ž. Crnogorčevića br. 5 75000 Tuzla - Bosna i Hercegovina
Tel: +387 35 369 900
Fax: +387 35 369 903
E-mail: nerda@nerda.ba

© Copyright NERDA 2016
Placeholder imagePlaceholder image