Current character set: utf8 NERDA 

Aktuelnosti

03.10.2019 - Posjeta Moldaviji u okviru Danube S3 Cluster projekta

Placeholder image

Udruženje za razvoj NERDA je 1. i 2. oktobra 2019. godine učestvovalo na Srednjoročnoj konferenciji projekta, 3. fokus grupi za poduzetništvo i trećem sastanku upravnog odbora projekta Dunav S3 Cluster u organizaciji Moldavske mreže za transfer tehnologije, u Kišinjevu, Moldavija. 1. oktobra održana je Srednjoročna konferencija projekta - Podrška klasterima za digitalnu transformaciju u sektoru prehrambene industrije i treći upravni odbor projekta. Događaji su održani u sjedištu Akademije nauka Republike Moldavije, a prisustvovala mu je i ministrica poljoprivrede, regionalnog razvoja i okoliša Republike Moldavije kao i predstavnica Delegacije Evropske unije u Republici Moldaviji. U drugom dijelu dana, održan je treći sastanak Odbora za koordinaciju projekata, na kojem su partneri pregledali sve projektne aktivnosti, razgovarajući o postignutom napretku i tražeći rješenja za probleme koji su se pojavili u provedbi. 2. oktobra 2019. organizirana je 3. poduzetnička fokus grupa na temu Otvorene inovacije u klasterima. Ovom događaju prisustvovalo je oko 50 ljudi, partneri na projektu, kao i predstavnici poslovnog okruženja, akademskog i istraživačkog okruženja i predstavnici lokalnih javnih vlasti. Fokus grupe su sudionicima omogućile međusobno učenje u transnacionalnom procesu, razmjenu znanja i dobrih praksi sa zapadnih regijama istočnim regijama, stvarajući inovacijski ekosustav, u kojem akademsko okruženje i poslovno okruženje rade zajedno, u koordinaciji s regionalnim vlastima i civilnim društvom, kako bi transformirali znanje u inovativne proizvode, usluge i vještine. Transnacionalni pristup pametne specijalizacije usredotočen je na "postupak otkrivanja poduzetnika", na tržišne mogućnosti kroz suradnju unutar klastera i razvoj inovativnih tehnologija.

29.06.2019 - Posjeta Rumuniji u okviru Danube S3 Cluster projekta

Placeholder image

Predstavnici Udruženja za razvoj NERDA, kao partneri na projektu DANUBE S3 CLUSTER, su 25. Juna učestvovali na 2. poduzetničkoj Fokus grupi vezanoj za zdravu hranu koja se održavala u Bukureštu, Rumunija, u organizaciji vodećeg partnera na projektu- South Muntenia Regional Development Agency, Romania 26. Juna održan je i pregled rada i postignuća u toku prve godine implementacije projekta. Sastanku je prisustvovalo svih 15 partnera projekta iz 11 zemalja. Voditelji radnih paketa prezentirali su aktivnosti provedene u prvoj godini implementacije projekta. Sastanku je prisustvovao i Marius-Valentin Niculae, projektni službenik u Zajedničkom sekretarijatu Dunavskog Transnacionalnog Programa. Predstavnici NERDA-e su prisustvovali i ovogodišnjem 8. EUSDR godišnjem forumu koji se pod motom “Izgradnja kohezije za zajednički prosperitet u dunavskoj regiji” održao u Bukureštu 27. i 28. Juna 2019.godine. Forum su zajednički organizovali Ministarstvo vanjskih poslova Rumunjske, Europska komisija i Dunavski transnacionalni program (DTP). Na Forumu je Gilda Niculescu, predstavnik vodećeg partnera - Regionalna razvojna agencija Južne Muntenije, Rumunjska, predstavila projekt Danube S3 Cluster.

25.06.2019 - Počeo regionalni projekat „Platforma za dijalog eksperata o regionalnim politikama u oblasti obnovljivih izvora energije“

Placeholder image

Sastankom u Beogradu danas zvanično je počela implementacija regionalnog projekta „Platforma za dijalog eksperata o regionalnim politikama u oblasti obnovljivih izvora energije“. U projektu koji finansira Evropska fondacija za klimu učestvuju eksperti i organizacije civilnog društva iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a projekat ima za cilj da ubrza proces energetske tranzicije kroz veće korišćenje obnovljivih izvora energije. Projekat „Platforma za dijalog eksperata o regionalnim politikama u oblasti obnovljivih izvora energije“ (Eng. Renewable Energy Policy Consensus – REPCONS), koji će se u narednih godinu dana realizovati u tri zemlje regiona (Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), treba da podstakne brži proces energetske tranzicije kroz definisanje prioriteta energetskih politika, uspostavi dijalog eksperata u regionu sa ciljem podrške izradi politika za razvoj obnovljivih izvora energije u skladu sa smernicama Energetske zajednice 2030-2050, kao i da ojača regionalnu saradnju u ovoj oblasti. Nosilac projekta je Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle, BiH, dok su partneri u implementaciji organizacije civilnog društva Asocijacija za održivi razvoj ASOR iz Srbije, Mreža za promociju aktivnosti u oblasti klimatskih promjena i energetike – CLEAN iz Crne Gore i Centar za promociju održivog razvoja – CPOR iz Srbije, koji će imati ulogu medijskog partnera na projektu.

24.06.2019 - Održana XIX redovna sjednica Skupštine Udruženja za razvoj NERDA

Placeholder image

Danas, 24.06.2019. u Tuzli je održana XIX redovna sjednica Skupštine Udruženja za razvoj NERDA na kojoj su članovi Skupštine usvojili Izvještaj o radu Udruženja za razvoj NERDA u 2018. godini, Izvještaj o finansijskom poslovanju Udruženja u 2018. godini, kao i Izvještaj o radu Upravnog odbora u 2018. godini. Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjim djelovanjem, kao i podnošenjem novih razvojnih inicijativa.

20.06.2019 - Prezentacija "Inovativna poslovna rješenja bazirana na digitalnim tehnologijama u malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH"

Placeholder image

Udruženje za razvoj NERDA, Kantonalna privredna komora Tuzla i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH organizovali su 20. juna 2019. zajedničku prezentaciju u prostorijama Komore na temu "Inovativna poslovna rješenja bazirana na digitalnim tehnologijama u malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH". Prezentacija je organizirana u sklopu projekta "Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH", a učesnici ovog skupa su imali priliku upoznati se sa planiranim aktivnostima projekta, te primjerima digitalnih rješenja iz BH poslovne prakse koje su prezentirali predstavnici firmi "Imel" doo Lukavac, "RPC Superfos" Gračanica, "InfoPuls/FARMOFIT" i "DKR" Njemački centar za robotiku. Nakon prezentacije upriličena je posjeta DKR Centru i prezentacija industrijskih robota. S obzirom na sve veću ulogu digitalne transformacije u privredi, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou, a u cilju podizanja efikasnosti poslovanja preduzeća, skup je privukao veliki broj zainteresovanih predstavnika privrednih subjekata sa području Tuzlanske regije.

Udruženje za razvoj NERDA je regionalna razvojna agencija za sjeveroistočnu BiH i odgovorna je za jačanje, koordinaciju i promociju ekonomskog razvoja sjeveroistočne BiH.

KONTAKTI

Adresa: M. i Ž. Crnogorčevića br. 5 75000 Tuzla - Bosna i Hercegovina
Tel: +387 35 369 900
Fax: +387 35 369 903
E-mail: nerda@nerda.ba

© Copyright NERDA 2016
Placeholder imagePlaceholder image